За втора поредна година гъбарският сезон у нас е много

...
За втора поредна година гъбарският сезон у нас е много
Коментари Харесай

Събирачи на гъби си докарват по 100 лева на ден

За втора поредна година гъбарският сезон у нас е доста мощен. Изобилието от 2018-а се трансферира и в този момент. Това обаче носи своите минуси, тъй като цената за изкупуване на манатарки и патешки крайник пада. Това са двата диворастящи типа у нас, които нормално отиват за експорт. В редки случаи, когато гъбата няма търговски тип, се суши.

Въпреки ниските цени опитните събирачи си докарват до 100 лв. дневно. Парите обаче не всеки път са чисти, тъй като хубавите полета се намират в деретата на високите планини, докъдето се доближава единствено с високопроходими джипове.

Преди месец кило първо качество манатарка струваше 10 лв.. Пачият крайник започва сезона с 5-4 лв. за кг. Сега цените са с 30 до 50 % надолу. Така манатарката може да се изтъргува за 7-5 лв.. Пачият крайник мина и въпреки към този момент да се среща рядко, цената му не е повече от 3 лв. за кг. Тази година берачите срещат и доста от гъбата младоженка - считана за деликатес още от времето на римските императори.

Причината за спада на цените са огромните количества диворастящи, които не престават да постъпват на пазара. А те са резултат от към момента изобилните дъждове на доста места. За разлика от друга година, горещниците през юли не престават, в този момент са по няколко дни. След това идват по няколко дни с дъжд. Ако времето продължи, цената на манатарката още ще продължи да пада. Най-големите събирачи на манатарки у нас не са ромите, а хората от родопските села.

В региона на Перущица и Устина мнозина работят нещо друго през седмицата, а в почивните дни нападат горите. Един от огромните изкупвателни пунктове се намира в Устина. Братя Крумови от селото, които събират манатарка по най-отдалечените горски пътища към Тъмръш и Скобелево с джип, описват, че всяко лято, когато реколтата е богата, това е проблем. „ Един ден предходната година събрахме 110 кг манатарки! За страдание цената <210> тъкмо тогава беше паднала на 3 лв. за кг. Тази година май ще стане същото ", предсказва Иван Крумов.

В момента има доста гъби в региона на Белмекен и всички високи елементи на Родопите. Бере се всеобщо и в горите на Стара планина, Странджа и Средна гора.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР