За втора поредна година Фондация Българска Памет организира и финансира

...
За втора поредна година Фондация Българска Памет организира и финансира
Коментари Харесай

Родни медици преглеждат безплатно в Албания по инициатива на Фондация Българска Памет

За втора поредна година Фондация Българска Памет провежда и финансира безвъзмездни профилактични медицински прегледи в община Пустец, Албания, където живее и радикално българско население. 

 

Инициативата съответствува с деня на българския доктор, а задачата й е да способства за възстановяване качеството на живот на жителите на общината посредством обезпечаване на достъп до профилирани медицински услуги, каквито сега в района липсват. 

 

" Нашата задача е да се грижим за всички българи, останали отвън границата на Родината по независещи от тях условия, това е нашият метод да покажем на процедура какво означа евроинтеграция и взаимност ", споделя доктор Милен Врабевски, създател и ръководител на Фондация Българска Памет.

 

И тази година самодейността се осъществя взаимно с медицински екип на една от най-високоспециализираните и съвременни лечебни заведения за лекуване на сърдечно-съдови болести в страната - Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, отпред със световноизвестния кардиолог и член-кореспондент на Българска академия на науките проф. Иво Петров. 

 

" Тази година ползата към нашите преглеги измежду популацията в региона е още по-голям, всички ни одобряват доста задушевно. Щастливи сме, че можем да бъдем от изгода на хората тук и поздравяваме Фондация Българска Памет в лицето на доктор Врабевски за следващата самодейност с идея ", показа проф. Иво Петров.

 

Към екипа тази година се причислиха и експерти по УНГ и офталмология от ДКЦ Св. Иван Рилски в София, както и доктор Алдин Али - експерт по кардиология и вътрешни заболявания, създател на Медицински център " Хайделберг ". 

 

Прегледите се осъществят в поликлиниката в с. Пустец, от 18 до 20 октомври, а ползата към тях е голям. От ранна заран жителите от девете села в региона пазят своя ред, с цел да бъдат прегледани от родните медици.

 

Инициативата се реализира с поддръжката на българското Министерство на външните работи.

 

Това е следващата огромна инвестиция на Фондация Българска Памет и доктор Милен Врабевски в албанския район, откакто през 2023 и 2024 година бе закупени професионална здравна инсталация и консумативи за поликлиниките в региона на Мала Преспа, обзавеждане и компютърна техника за новата постройка на община Пустец, 24 пейки за селата в общината и изцяло оборудван медицински резервоар за потребностите на жителите на с. Глобочени.

 

През юли 2020 година Фондация Българска Памет и нейния ръководител подаряват на община Пустец пожарна кола, кола за спешна помощ и високопроходим автомобил за обществен патронаж, с които до оня миг албанската община не разполагат.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР