За втора поредна година доброволци отбелязаха месеца за бора с

...
За втора поредна година доброволци отбелязаха месеца за бора с
Коментари Харесай

Доброволци отбелязаха Месеца за борба с рака на гърдата с групова разходка и дарителска кампания във Варна

За втора поредна година доброволци означиха месеца за бора с рака на гърдата с групова разходка в центъра на Варна. Инициативата е проведена от локален шеф, като в нея участваха близо 90 чиновници, които работят в офиса на компанията в града ни. За включването на всеки от доброволците уредниците ще дарят 10 евро за акцията Race for the Cure и фондация „ Победи рака “, която провежда безвъзмездни профилактични прегледи за рак на гърдата в страната ни.

„ Подкрепяме фондация „ Победи рака “ по разнообразни способи от 2021 година насам. Груповите разходки стартирахме едвам предходната година и с тях целим да повишим интереса на обществото към идеята ни. Освен груповата разходка на 18 октомври до обяд на територията на ДКЦ „ Света Марина “ във Варна наши доброволци ще раздават осведомителни брошури, напомнящи за значимостта от постоянни профилактични прегледи за дамите. “, споделят уредниците.
Освен набирането на средства за прегледи и профилактика на рака на гърдата, акцията цели да увеличи осведомеността за аргументите за възникването на това заболяване и да подчертава върху голямото значение на предварителната защита и ранното му разкриване.

Ракът на гърдата е най-често диагностицираното онкологично заболяване в света. Открит в точния момент, той е лечим в 92% от случаите. Редовните прегледи при експерт: АГ, гръден хирург или експерт образна диагностика, са единственият метод за ранна диагностика на болестта, когато лекуването може да бъде по-малко нападателно и оптимално дейно. По данни на НЗОК през 2023 година броят на новодиагностицираните с първична диагноза рак на млечната жлеза в България е 4597, а най-честите рискови фактори за развиване на заболяването са напредването на възрастта, преболедуван в предишното рак на гърда, фамилна анамнеза за рак на гърда, генетично влечение и вреден метод на живот.

Този октомври НЗОК и Министерство на здравеопазването стартираха осведомителна акция за опциите за профилактични прегледи, ранна диагностика и лекуване за рак на гърдата и скринингова акция за рак на маточната шийка. Цялата информация за предварителната защита и лекуването на двете болести може да откриете в.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР