За втора година приемът на ученици в първи клас в

...
За втора година приемът на ученици в първи клас в
Коментари Харесай

Важни детайли около приема на първолаци в пловдивските училища

За втора година приемът на възпитаници в първи клас в общинските учебни заведения на град Пловдив ще се реализира посредством система за електронно централизирано класиране и записване. Разработената и внедрена от Община Пловдив електронна система през 2017 година към този момент е обновена и приспособена с променените от Министерството на образованието и науката общи правила за цялата страна.

От 3 май 2018 година родителите на децата, родени през 2011 година, които подлежат на наложителен банкет в първи клас за образователната 2018/2019 година, ще могат да подават своите заявки онлайн. На адрес priem.plovdiv.bg те ще могат да се записват и да подадат заявки за присъединяване в първото класиране на своите деца. Моментът на подаване на заявката няма да има никаква тежест при класиранията. Важно е да бъде спазен единствено крайният период. За първото класиране, което е на 5 юни 2018 година, родителите следва да подадат заявки посредством електронната система до 3 юни 2018 година Ако нямат достъп до интернет и се затрудняват с въвеждането на заявление, могат да подадат на книжен притежател по пример своите заявки за кандидатстване в период до 31 май в учебното заведение, което им е първо предпочитание.

Двата разновидността са равностойни, само че при подаването на заявки по интернет ще имат достъп до повече информация (в това число и до резултатите от класиранията) и опцията за смяна в желанията ще е по-лесна. Много значимо условие е подаването единствено на едно заявление (по интернет или на книжен носител). Системата няма да разреши въвеждане на второ заявление за едно дете.

При подаване на заявление онлайн от родителите е доста значимо за присъединяване в класирането заявката да е със статус " подадено “, а не " чернова “. Предвидени са автоматизирани инспекции на адресните регистрации на децата и родителите следва деликатно да наблюдават всички известия в електронната система. При класиране на дете с подадени погрешни данни, то няма да бъде записано и ще взе участие в последващо класиране за останали свободни места.

При акцията по приема през 2017 година в над 75% от учебните заведения са признати всички кандидатстващи деца, без значение от точките, които са събрали. Още на първо класиране по първо предпочитание през предходната година бяха признати 94% от всички деца, взели участие в класирането. Тези данни демонстрират, че наличните свободни места и желанията на родителите съответстват в доста огромна степен и не зависят от съответния общ брой на насъбраните точки. Системата разрешава за всяко дете родителят да може да избере до 5 мечтани учебни заведения, без значение от адресната му регистрация.

Въпреки че за огромен брой от учебните заведения събраните точки няма да имат значително значение, то в системата е планувана функционалност, посредством която родителите ще могат да съпоставят броя свободни места и съответния брой чакащи за тях, разпределени по сбора от събраните точки в заявките за кандидатстване. Статистическите данни ще се трансформират в действително време съгласно подадените заявки и ще се пресъздават в панела със свободни места в менюто " чакащи класиране “.

Повече информация за разпоредбите и критериите за банкет родителите могат да намерят на интернет страницата на електронната система priem.plovdiv.bg в секция " Нормативни документи “.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР