За всяко пето дете в Германия е илюзия, че това

...
За всяко пето дете в Германия е илюзия, че това
Коментари Харесай

В Германия социалният асансьор не работи за бедните деца

За всяко пето дете в Германия е заблуда, че това е " страната, където е хубаво да се живее ", както се хвалеше самият канцлер Ангела Меркел по време на предизборната акция. Тези деца израстват в беднотия, с дребни шансове да се измъкнат от нея.

Минава 15 ч., когато децата стартират да поставят на масата чинии с деликатно нарязани чери домати и краставици. Както съвсем всеки следобяд през седмицата, те ще си поделят ястие, което са приготвили в обществен център в Лихтенберг, Източен Берлин.

" Забелязваме го най-много при младежите, доста от тях ни споделят: по кое време най-сетне ще можем да ядем? Не съм ял нищо денем ", споделя Патрик Таванти, представител на институцията, ръководено от католическата фондация " Каристас ". Техните родители не разполагат с финансови средства или време, с цел да им обезпечават постоянно ястие, твърди той.

Тук децата се усещат като вкъщи си. " Идвам съвсем всеки ден ", споделя тийнейджърката Лейла. " Можем да си бърборим, да готвим или се забавляваме. "

Разрушителна серпантина

В най-голямата икономическа мощ в Европа стопанската система е в напредък и държавната хазна в никакъв случай не е била толкоз цялостна. Въпреки това към 20% от популацията под 18-годишна възраст отраства в " относителна беднотия ", съгласно министерството по въпросите на фамилията - ново ведомство, сходно на това във Франция, където икономическата обстановка несъмнено е по-малко удобна от много дълго време.

Техните родители разполагат с под 60% от междинния за немските семейства приход. Това прави по-малко от чисти 1192 евро месечно за уединен родител и под 2355 евро за семейство с четири деца.

Тревожен факт в една страна, толкоз горда, че е понижила безработицата до най-ниското й ниво след повторното обединяване на Германия: над една трета от 2.8-те милиона небогати деца имат родители, които упражняват някаква специалност, акцентира Хайнц Хилгерс, ръководител на Федерацията за отбрана на децата (Kinderschutzbund).

Отвъд материалната страна на нещата осъзнаването от едно дете, че принадлежи към едната пета небогати, е разрушително, отбелязва Клаус Хурелман, учител в учебното заведение по ръководство Hertie, частен университет в Берлин.

" Тогава се завърта цяла една серпантина: децата се усещат изключени, стартират да изпитват позор, че не могат да вървят на екскурзии от учебно заведение или да канят другари за рождения си ден. Те в последна сметка губят убеденост в себе си и се оправят неприятно в учебно заведение, защото материалната беднотия е и беднотия на образованието и културата ", изяснява специалистът.

Огромен стопански риск

" Сега имаме единствено един младеж, който желае да изкара изпита за довеждане докрай на приблизително обучение ", споделя Патрик Таванти от " Каритас ".

Германските учебни заведения се затрудняват да интегрират тези деца, постоянно произхождащи от многочислени фамилии от задграничен генезис или от семейства с един родител.

" Забелязваме възходяща потребност от храна, само че и от помощ за домашните и четенето ", изяснява Ларс Дитербранд, представител на Manna, фамилен център и детска занималня в сърцето на Гропиусщат, бетонно берлинско предградие, което послужи като фон за кино лентата " Аз, Кристиане Ф., на 13 години, дрогирана, продажница... " през 80-те години на предишния век.

Подборът, който стартира още след завършването на начално обучение, постоянно насочва най-бедните към мрежи, водещи до несигурни работни места.

Осъждайки в проучване " една беднотия, която се наследява ", фондация " Бертелсман " отбелязва, че единствено едно малко малцинство от семействата - сред 3 и 16% съгласно категориите - съумява да се изтръгне от изискванията, в които живее.

" Поколения небогати деца стават небогати възрастни и небогати родители ", показва страдание Хайнц Хилгерс. Пропиляване на хора и " голям стопански риск " в застаряваща Германия, предизвестява той.

Избиране на своя път

Новото държавно управление на " огромната коалиция ", сплотяваща консерваторите на Меркел и социалдемократите, даде обещание редица помощи, в това число повишение на фамилните надбавки и повече детски занимални и учебни заведения да бъдат отворени през целия ден, с цел да улесняват достъпа на майките до работни места.

За Лиза Паус, народен представител еколог в Берлин, нищо няма да се усъвършенства, до момента в който данъчната система, която е от интервала директно след Втората международна война, не бъде реформирана. Тя дава преимущество на двойките с разнообразни заплати, като по-ниската по предписание е тази на дамата, чиято роля по това време е била главно да се занимава с децата.

Времената обаче се трансформираха и " бедността постоянно идва, когато двойките се разделят ", изяснява депутатът, наблягайки, че поддръжката за фамилиите с един родител е незадоволителна. Де факто 45% от децата, отгледани от един родител, по принцип майката, живеят в относителна беднотия.

Истински прогрес би било въвеждането на базов приход за всички деца, считат някои от запитаните фактори. Скъпоструваща концепция, каквото новото държавно управление, привързано към " светая светих " на бюджетното равновесие, напълно не планува.

Министърът по въпросите на фамилията Франциска Гифай заяви, че през лятото ще бъде признат закон, целящ да ускори структурите за банкет на най-малките. " Всяко дете би трябвало да избере единствено своя път, без значение от какво домакинство идва ", прокламира социалдемократът Гифай, която е натрупала опит като кмет на проблематичен берлински квартал.

Ларс Дитербранд, от благотворителната организация Малтийски медал, е оптимист, че министърът ще раздвижи нещата на национално ниво. " Може да прозвучи тривиално, само че днешните деца са утрешните служащи... и не би трябвало да се икономисва тъкмо от тях ", предизвестява той. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР