За всичко хубаво в този живот си заплатих. Вярно, по-бавно,

...
За всичко хубаво в този живот си заплатих. Вярно, по-бавно,
Коментари Харесай

Емилия Радева става на 90 години: За всичко хубаво в този живот си заплатих

" За всичко хубаво в този живот си заплатих. Вярно, по-бавно, а то е и по-мъчително, от моята огромна другарка Невена Коканова. Съвсем скоро ще станат 20 години от нейната кончина, а все си мисля за една от последните ни срещи - тя беше тъкмо след Великден. Невена ми даде яйца, които сама рисуваше. 20 години към този момент не са мръднали. Сварвам я да къса и хвърля фотоси и запитвам за какво го прави, а тя: " Еме, това към този момент на никого не е нужно. В този живот човек за всичко заплаща. Получих толкоз доста от живота - от специалността, от хората. И в този момент пристигна моментът, когато би трябвало да платя с живота си. Думите й все отекват в мен. "  

Това споделя огромната актриса Емилия Радева, която на 23 май ще навърши 90 години.

Ледената кралица или " аристократката на българския спектакъл ", както я назовават, евентуално няма да означи това събитие с огромно празненство, тъй като не е в най-хубавата си форма. " Майка ми се усеща добре, само че към този момент годините не й разрешават да прави шумни тържества. Аз съм тук при нея, пристигнах от Франция за празника й. Ще бъдем единствено най-близките ", показа дъщерята на Радева - Катерина. За празника на баба си ще пристигна и внукът на Емилия - Леандър-Любо, кръстен на починалият й брачен партньор.

" Винаги съм вярвала в предизвестията, имам вяра и че на човек му обещано " от горната страна " да се оправя с провокации. Днес е извънредно тежък трудът на хората, които се занимават изкуство, тъй като то изразходва и душевно, и интелектуално, и физически. А е мъчно време ", споделя актрисата.

Ако би трябвало да е откровена, зад превъзходната й усмивка има и много рани, и обиди. Емилия не пропуща да спомене и за тежкото предизвикателство, което е претърпяла, само че й е дало един огромен урок - в никакъв случай да не остава без работа.

" След кончината на брачна половинка ми Любомир Димитров ме хвана това положение на цялостно отказване от живота, на никого не го поисквам - никаква храна, никакви контакти, поддръжка на хигиена и тяло също никакви. Тогава се срещнах с Мадлен Алгафари, която доста ми оказа помощ, сподели ми: " Емилия, всичко зависи от теб - умна и надарена жена си. Важно е ръцете и мозъкът ти да са заети ". И по този начин започнах да пиша - едни сърцераздирателни стихотворения, издадох книга. И моята щерка като студентка във ВИТИЗ е писала стихчета. Събрахме ги дружно с моите. Предлагам: " Здравей, самотност! ", а тя: " Не е ли по-добре да кажем: " Сбогом, самотност! ". Но аз мисля, че самотата е двояка, не можеш да я преодолееш, а би трябвало да я използваш, с цел да израстваш ", спомня си актрисата.

В живота на Радева оценки не липсват - титулували са я и " заслужила ", и " национална артистка ". Има и медал " Стара планина " I степен за приноса й в развиването на българското изкуство и просвета. Почетният " Аскеер ", който получава през 2013 година обаче, е първото й самопризнание от сътрудници. Получи го на сцената, по която е стъпвала 33 години - тази на Военния спектакъл. Не е загадка, че месеци преди да получи премията, Емилия Радева таеше засегнатост към тогавашната си натрупа. Преди години, когато излезе последната режисура на " Железният светилник " на режисьора Асен Шопов, актрисата предложи на управлението да взе участие в едно-две представления в ролята на Султана. Героинята на Димитър Талев е измежду коронните превъплъщения в кариерата й и Емилия Радева искаше с нея да означи 80-годишнината си. Отказаха й. С днешна дата актрисата към този момент е дала прошка.

За своите 90 години Емилия Радева към този момент е надалеч от излъчването на Ледената кралица. Наистина осанката й още внушава аристократизъм, само че дистанцията на недостижима примадона е изчезнала. От усмивката на огромната актриса се разлива мекост, а в погледа й, повишен от лупите на очилата, се чете утешение.

" Аз съм възпитана в християнската религия, може би тъй като сме останали сираци, две сестри и един брат, и татко ми ни е въвел във вярата, с цел да търсим някаква разтуха. Това е останало в мен и непрестанно се апелирам - имам си моя молитва, която си споделям заран и вечер. Вечер се апелирам да ми простят за грешките и благодаря, че съм се събудила жива и се апелирам да имам лек ден и да са добре моите близки, приятелите. Моля се и за тези, които са потърпевши, вижте какви бедствия стават. Това някак ми дава мощ и утешение да продължа отредения ми живот. Радвам се, че всички хора, с които ме е срещнал животът - като се стартира с родители, учители във ВИТИЗ, драматурзи, режисьори, сътрудници, са били стойностни. И това е нещо велико и незаменимо, част е и от теб, и от магията на театъра ", споделя превъзходната актриса Емилия Радева, фаворитка на няколко генерации българи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР