За всички случаи, при които предстои заминаване за чужбина, няма

...
За всички случаи, при които предстои заминаване за чужбина, няма
Коментари Харесай

НЗОК уверява - без проблеми при лечението на деца и възрастни в чужбина

За всички случаи, при които следва тръгване за чужбина, няма да има проблеми в нито едно отношение. Няма да има прекъснатост, а ще има последователност, продължение и донадграждане на всичко, което се е случило досега.

Затова подсигурява шефът на Дирекция " Лечение в чужбина и съгласуваност на системите за обществено сигурност " доктор Галя Йорданова на брифинг в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), отдаден на организацията на работата по приема на документи за лекуване на деца и на възрастни в чужбина.
 Закриват Център „ Фонд за лекуване на деца “ след 31 март
Закриват Център „ Фонд за лекуване на деца “ след 31 март

Парите и функционалностите му отиват в Касата

146 са заявките, които са неприключени от Фонда за лекуване на деца в чужбина, и 24 са от Комисията за лекуване в чужбина , регистрира доктор Йорданова.

По думите й към този момент били направени типовите контракти с външните специалисти и към тях са поканени хабилитирани професори и доценти, които да вземат участие като представители на експертните препоръки.

Тя прикани публицистите за глътка въздух, с цел да може в доста къси периоди да се прегледат неприключилите преписки.

От 1 април активността на Фонда за лекуване на деца в чужбина и на Комисията за лекуване в чужбина минава като активност в НЗОК. На страницата на Касата всеки един пациент и жител може да наблюдава какви са неговите права и отговорности, в случай че кандидатства за лекуване в България или чужбина.
 Нито едно заявление за лекуване на деца в чужбина няма да бъде върнато, твърдят от Министерство на здравеопазването
Нито едно заявление за лекуване на деца в чужбина няма да бъде върнато, твърдят от Министерство на здравеопазването

След 1 април всички преписки ще бъдат трансферирани към НЗОК

Всички подадени заявление досега и неприключили към Фонда за лекуване на деца в чужбина и Комисията за лекуване в чужбина могат да бъдат проследени на страницата на Касата, увери доктор Йорданова. Там може да се види това, което е било до 1 април и цялостна информация по тази причина по какъв начин се движат документите.

Комисиите , които минават в НЗОК, са разположени в Касата и са в една и съща Дирекция " Лечение в чужбина и съгласуваност на системите за обществено сигурност " , което допуска и по-бърза действеност.

Д-р Йорданова е безапелационна, че не престават изискванията и реда, по които ще могат да се лекуват и децата, и възрастните в чужбина. Заявлението, което е належащо, плюс декларациите и всички нужни документи са същите и са разказани на уеб страницата на НЗОК, увери тя и добави, че не може да отговори с конкретика за всеки един случай.

Има написани критерии до момента и всички случаи имат потвърдена здравна успеваемост и резултатност.

На въпрос дали всички медикаменти, които до момента е поемал Фоднът, ще продължат и по новия ред, доктор Йорданова съобщи, че не вижда каква е повода за терзание, в случай, че разпоредбите на Фонда се резервират, както е било до момента.

С доставки на медикаменти, считано от 1 април, доктор Йорданова не смята, че може да има някакъв проблем. Тя изиска от публицистите да назоват съответни случаи, за може да изясни.

Статуса на пациентите ще се следи при всяко съвещание на Комисията и всяко мнение на консултантите. За периодите за подаване на заявление за лекуване доктор Йорданова уточни, че до момента са били доста разтегливо разбиране, в случай, че към момента има неприключили случаи от 2015, 2017 и 2018 година и първите три месеца на 2019 година

Новите периоди ще бъдат в границите на две седмици. Тя е безапелационна, че комисията ще работи толкоз, колкото е належащо.

Към момента е планувано заявките да се подават в приемната на НЗОК, а от октомври месец в Районните здравни каси.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР