За всички, които имат възможност и искат сами да си

...
За всички, които имат възможност и искат сами да си
Коментари Харесай

Домашният сапун не изсушава кожата и не предизвиква пърхот – ето как го приготвям и всички вкъщи го ползваме:

За всички, които имат опция и желаят сами да си създадат домакински сапун, какъвто са правили нашите баби, ето една добра рецепта. Има студена процедура и гореща процедура. А най-отдолу в текста ще прочетете и главната процедура за минимална доза, както са правили нашите баби.

ДОМАШЕН САПУН Пожарна охрана СТУДЕНА ПРОЦЕДУРА

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:

1,5 кг лой (от скотски генезис или растително масло като масло от шеа или манго или масло от авокадо, нещо подобно) 460 г растително масло (зехтин, палмово) 700 мл вода (навремето са употребявали събрана дъждовна вода) 270 г натриев хидроксид (основа, сода каустик)

 домакински сапун с лавандула

ПРОЦЕДУРА:

В огромна купа от здрава пластмаса или неръждаема стомана постепенно прибавете содата каустик към водата (никога противоположното!).

Най-добре е да добавяте содата лъжица по лъжица. Не изсипвайте незабавно цялото количество във водата, тъй като се получава мощна реакция и сместа може да прелее от съда.

Веднага щом добавите първата лъжица сода каустик, незабавно ще настъпи реакция – водата ще стартира да кипи и да се пени.

След като сте добавили деликатно и постепенно цялата сода с дървен черпак (никога с метален), разбъркайте сместа и също постепенно прибавете разтопена лой и олио, които не би трябвало да са горещи, а единствено топли. Разбъркайте сместа в една посока, до момента в който получите гладка меласа, като гъст мед.

Можете да разбъркате сместа и с миксер, само че не доста дълго (най-много 10 минути), тъй като сместа ще стартира да се втвърдява доста бързо.

Ако желаете, можете да добавите някои етерични масла към сместа, с цел да подобрите миризмата (приблизително 10 капки), като масло от лавандула или канела.

Постелете подобаваща форма със стреч фолио, след което постепенно и деликатно изсипете топлия сапун в нея. След 24 часа нарежете сапуна на определени от вас форми (кубчета и др.) или го извадете от формата и го оставете да изсъхне на добре проветриво място за 6 до 8 седмици.

Всеки резервоар или опаковка за мляко или сок, изрязан от горната страна, може да служи като шаблон.

 домакински сапун добавки

ДОМАШЕН САПУН Пожарна охрана ТОПЛА ПРОЦЕДУРА

Първата част е същата като при студения развой, само че разликата е, че водата и мазнините се слагат в съд от неръждаема стомана, в който постепенно се прибавя содата каустик и след първичното свързване, когато сместа се успокои, малко и към този момент не дава признаци на шупване, всичко се поставя на слаб огън и се разбърква понякога, до момента в който сместа се сгъсти като захарен сироп.

Може да продължи с часове. Необходимо е доста внимание, защото сместа става по-гъста. След три-четири часа варене сапунът става толкоз гъст, че би трябвало бързо да се излее във форми. И към този сапун могат да се прибавят етерични масла за по-добра миризма.

Сапунът ще се втвърди бързо и може да се реже след няколко часа. Също по този начин би трябвало да престои на проветриво място, с цел да изветри изцяло содата каустик и да приключи процеса на осапуняване.

Варенето форсира процеса на изпаряване на содата, тъй че този сапун е подготвен за приложимост по-бързо.

Вече след две седмици сушене на въздух, когато содата каустик се изпари изцяло, сапунът е подготвен за приложимост.

ДОМАШЕН САПУН, КОЙТО НЕ ИЗСУШАВА КОЖАТА И НЕ ПРИЧИНЯВА ПЪРХОТ

Това е главната рецепта за подготвяне на положителния остарял домакински сапун, който се прави от два съставния елемент: свинска мехлем и сода.

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:

50 ml вода 100 g свинска мас 1 супена лъжица сода (кристали натриев хидроксид, сода каустик)

ПРОЦЕДУРА:

Сложете свинската мехлем да се разтопи. В обособена купа постепенно прибавете содата към водата, след което я прибавете към разтопената лой.

Необходимо е да се бърка половин час, до момента в който се получи гъста примес. Ще разберете, че е готово, когато пъхнете нож в сместа и щом го извадите, масата към ножа би трябвало да се втвърди незабавно.

Веднъж свареният сапун се изсипва в решетъчен сандък, застлан с влажна забрадка. Когато изстине и се втвърди, сапунът се отделя от кърпата и се нарязва на части с огромен нож.

Можете да обогатите този домакински сапун с разнообразни съставки като зехтин и кокосово масло, лавандула, розмарин, овесени ядки, кисело мляко, мед, кафе на зърна, портокалова кора, лимон, морков, тиква, ванилия, какао и др. Етеричните масла се капват в сместа, до момента в който е още топла.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР