За всички жители на Земята Слънцето изглежда жълто, а понякога,

...
За всички жители на Земята Слънцето изглежда жълто, а понякога,
Коментари Харесай

Слънцето не е жълто! Потвърди го и астронавт на НАСА СНИМКИ

За всички поданици на Земята Слънцето наподобява жълто, а от време на време, по време на изгрев и залез, придобива червеникав или оранжев нюанс. Но в действителност Слънцето излъчва целия набор от светлина, който се състои от всички цветове на дъгата. Причината да виждаме нашата звезда в жълто се дължи на първо място на феномена изкривяване на светлината, пише Express.

Слънцето в действителност е бяло и наподобява жълто заради земната атмосфера. Например астронавтите, които са на МКС, виждат нашата звезда тъкмо по този начин.

„ Мога да потвърдя този галактически факт “, туитна астронавтът на НАСА Скот Кели в отговор на туит за галактическия феномен.

I can confirm this space fact.
— Scott Kelly (@StationCDRKelly)

Според учени от НАСА, когато светлината от Слънцето, която се състои от целия набор от светлина, минава през земната атмосфера, синята светлина се разпръсква по-добре от алената. Поради това хората не възприемат синия цвят, преминаващ през атмосферата.

В същото време всички дължини на вълните на забележимата светлина, която удря Земята, са понижени, тъй че рецепторите на човешкото око да не разграничават изцяло всички цветове. Според учените в този случай човек вижда не синьо, а жълто.

Въпреки че това не визира това, което виждат очите ни, всички рентгенови и гама лъчи се филтрират, преди да се приближат до повърхността на планетата.

„ Повечето ултравиолетово излъчване се всмуква от стратосферния озон, а множеството инфрачервено излъчване се всмуква от водна пара и други молекули “, споделя Кристофър Беърд от Тексаския университет A&M, Съединени американски щати.

Този резултат изяснява за какво Слънцето наподобява алено по време на изгрев и залез. През това време светлината пътува по-далеч, което води до разпространяване на още повече синя светлина и доста по-висок % алена светлина, навлизаща в очите ни.



По време на изгрев или залез слънцето наподобява алено. Снимка: Канал 24

Въпреки че слънчевата светлина се състои от всички цветове на спектъра, в космоса светлината, която навлиза в очите ни, е толкоз мощна, че очните рецептори не разграничават тези цветове и Слънцето наподобява бяло.

" Това, което очите ни възприемат като цвят, в действителност зависи от честотата на самата светлина. Цветът на нашата звезда е сборът от целия набор от цветове, които се намират в светлината на Слънцето ", споделя Беърд.

Всеки чист цвят има избрана дължина на вълната, споделя Беърд, като аленото има най-ниската периодичност, а виолетовото - най-високата периодичност във забележимата светлина.

„ Ако насочим слънчевите лъчи през призма, ще забележим, че от другата страна излизат всички цветове на дъгата, т.е. всички цветове, които човешкото око вижда, което още един път потвърждава, че Слънцето е бяло. Следователно е по-правилно да се каже, че Слънцето е бяло, в сравнение с да се каже, че е жълто, оранжево или някакъв различен чист цвят “, споделя Беърд.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР