За всички е ясно, че в миналото кралските бракове са

...
За всички е ясно, че в миналото кралските бракове са
Коментари Харесай

Розата на Лондон - историята, която вдъхнови сцената с Пътя на срама от Игра на тронове

За всички е ясно, че в предишното кралските бракове са били политически съюзи, а не непринудено отдаване на обичания. 

Много крале са изживявали любовните си моменти не със своите съпруги, а с любовниците си, които имали голям брой привилегии в двора, само че след гибелта на монарха нормално им били отнемани. Кралските любовници са били повече от красиви дами, които се промъкват в мрака на царските палати. Повечето от тях са били с благородническо родословие или от фамилии с положително публично състояние и имали въздействие в обществото и кралските каузи.

Кралските любовници трябвало да поддържат положителни връзки с кралицата, а част от тях били и съветници в двора, на тях се разчитало да забавляват монарха. Една от най-известните кралски любовници в историята на Англия е Джейн Шор, по-известна като " Розата на Лондон " поради нейната фамозна хубост.



Картина, изобразяваща Джейн Шор, 1790 година

Именно историята на Шор въодушевява създателя на книгите от поредицата " Песен за огън и лед ", на които се базира един от най-известните сериали в света " Игра на тронове ", Джордж Р. Р. Мартин за главата " Пътят на срама ".

Феновете на книгите и сериала си спомнят, че в тази част от историята Церсей Ланистър бе в плен на религиозните фанатици " Врабците ". За да се завърне още веднъж при Томен и Джайм, тя трябваше да измине Пътя на срама - да премине през целия град гола и подстригана, а популацията и се присмива. Зад нея две монахини непрекъснато викат: " Срам! Срам! Срам! "



Кадър от сцената в " Игра на тронове ", в която Церсей Ланистър минава през Пътя на срама

Векове преди Мартин да напише главата, Розата на Лондон е подложена на сходно оскърбление през 1483 година.

Родена в семейство с положително състояние Шор се омъжва за проспериращ златар, само че няколко години по-късно се развежда. Анулирането на брака е реалност през 1479 година, а в същата година се среща и с крал Едуард IV и става една от многочислените му любовници. 



Едуард IV

Но Джейн се оказва повече от държанка за краля. Той е в действителност влюбен в нея, назовава я " своя най-щастлива любовница " и поддържа сантиментални връзки с нея до гибелта си на 9 април 1483 година, когато издъхва на 40 години от пневмония.

След гибелта на Едуард IV Шор съумява да откри близки връзки с един от синовете му - Томас Грей, както и с един от най-близките му другари - Уилям Хейстингс, което и обезпечава известна отбрана.

Въпреки това, тя не съумява да избегне офанзивата на по-малкия брат на краля - Ричард III, който обществено я афишира за " позорна и злочеста жена ". След гибелта на брат си той узурпира трона и праща законните наследници - Едуард V и брат му Ричард, в лондонския Тауър. Съпругата на Едуард IV Елизабет Уудвил пък бяга в Уестминстърското абатство.



Картина изобразяваща Джейн Шор по Пътя на срама

Ричард III упреква Шор в това, че придвижва известия сред Хейстнингс и Уудвил, в което обсъждали скрит план против него. Хейстнингс е екзекутиран, а Розата на Лондон трябвало да се покае по улиците на града. Тя е принудена да премине през Лондон единствено по покривало и със свещ в ръка. Също както в сцената от " Игра на тронове ", тълпата се подиграва на Шор.

След обиколката из лондонските улици Шор е пратена в затвор, само че по-късно един от доверениците на умрелия крал - Томас Линам, провежда освобождението и и се дами са нея.

" Пътят на срама е наказване, което цели да пречупи гордостта на дамите, а Церсей е известна със своята горделивост ", изясни преди време Джордж Р. Р. Мартин за какво е избрал точно тази историческа отпратка.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР