За всеки шофьор повреда на неговата кола си е повече

...
За всеки шофьор повреда на неговата кола си е повече
Коментари Харесай

Ако колата не включва предавка при работещ двигател, причините са няколко

За всеки водач щета на неговата кола си е повече от неприятна преживелица. А в случай че не може да включите на скорост, до момента в който моторът работи, обстановката може да провокира същински стрес.

Ако колата не включва предавка при работещ мотор, аргументите могат да бъдат избрани по някои външни признаци. Почти всички те нормално се появяват последователно и могат да бъдат видяни авансово. Да разгледаме най-често срещаните проблеми.

Липса на трансмисионно масло в скоростната кутия

Маслото има основополагаща роля в работата на целия трансмисионен механизъм. При ръчна скоростна кутия то работи като работна течност, понижава триенето и охлажда механизма. Ако има прекомерно малко от него или е доста мръсно, стартират проблеми.

Признаци на нередовност:

Поява на звук в кутията в неутрално положение; при промяна на предавки шумът от скоростната кутия се усилва значително; самите скорости се сменят доста трудно; виждат се течове на масло по кутията; миризмата на изгоряло масло, когато механизмът на скоростната кутия е доста прегрял.

Проблеми с механизма на съединителя

Проблеми със съединителя могат да зародят по разнообразни аргументи. Но като цяло те могат да бъдат разпознати по някои характерни признаци, които се появяват доста преди самата щета: ненапълно задействане на съединителя, макар че педалът е изцяло натиснат; превъртане или придърпване на съединителя при задействане; мощно бръмчене или скърцане при натискане на педала; доста дълъг ход на педала на съединителя или неговото блокиране.

Ако предавката въобще не се включва, тогава или съединителят не работи, или не е натиснат. Може да има няколко аргументи: хидравлика или жило на съединителя.

Неизправност на механизма за превключване на предавките

Проблеми с превключването на предавките могат да зародят и в случай че съставените елементи на механизма за превключване – жилка, лостове или вилки – са станали неизползваеми.

Признаци на проблем:

Голям празен ход в скоростния лост; при превключване би трябвало да приложите повече старания от обикновено; при придвижване на лоста се чуват външни звуци; някои предавки не се включват.

Повреда в трансмисионния механизъм

В резултат на изхабяване или механични повреди, зъбните колела на скоростната кутия или синхронизаторите могат да се повредят. Следните знаци демонстрират това: звук в неутрално положение; непринудено изключване на предавката; мъчно превключване на предавките; течове на масло по корпуса на скоростната кутия.

Какво да извършите, в случай че предавките не зацепват при работещ мотор

Ако възникне проблем със скоростната кутия, той би трябвало да бъде позволен допустимо най-скоро. Какво може да се направи в този случай?

Свържете се с автосервиз

Най-важното в такава обстановка, както при лекуването на човек, е да се сложи вярната " диагноза “. Опитен експерт бързо ще разбере за какво предавките не се включват при работещ мотор. Ако би трябвало да поправите връзка на скоростния лост или да промените част от съединителя, приказваме за елементарна и незначителна работа. Дори новак експерт може да извърши ремонт.

Но в случай че механизмът на скоростната кутия е развален, тогава би трябвало да се направи доста повече, написа carmarket.bg. Ще би трябвало да се извади кутията от колата и да се разглоби, да се дефинира мястото на повредата и да се реши по какъв начин да се в профил казусът. Ремонтът на скоростна кутия е много комплициран и изисква особено съоръжение и умения, тъй че такава комплицирана интервенция би трябвало да се прави единствено от приближен сервиз, който към този момент е спечелил доверието на водачите.

Предотвратяване на повреди на скоростната кутия

За да не се натъкнете на обстановка, при която предавките на ръчната трансмисия не се включват, до момента в който моторът работи, е значимо да се придържате към много елементарни правила. Те ще оказват помощ за удължение на живота на скоростната кутия и ще избегнат съществени проблеми по пътя.

Редовна промяна на маслото. Работата на механизмите на скоростната кутия зависи от качеството и чистотата на трансмисионното масло, тъй че един от главните способи за профилактика е навременната промяна на маслото в сходство с рекомендациите на производителя.

Контрол на равнището на маслото. Изключително значимо е да се предотврати намаляването на равнището на смазката до сериозни параметри. В противоположен случай може да възникне прегряване и щета на частите.

Съединителят последователно се износва и се нуждае от промяна. " Симптомите “, за които говорихме по-рано, ще ви предупредят за това авансово. Експертите поучават да избирате единствено висококачествени съставни елементи, които ще устоят по-дълго.

Системни механически прегледи. Препоръчително е постоянно да проверявате положението на цялата скоростна кутия, в случай че структурно е допустимо. Често коригирането на дребен проблем защищава цялата система от съществени вреди.

Намалено натоварване на системата. Важно е автомобилът и трансмисията да се натоварват допустимо минимум и да се употребяват по-ниски предавки по-рядко. Тегленето на тежки товари и шофирането офроуд се отразява извънредно отрицателно на сцеплението.

Внимание към външни звуци. Понякога е потребно да изключите музиката в купето и да слушате звуците, които колата издава. Ако има недоверчив звук при превключване на предавките, това може да значи иден проблем.

Какво би трябвало да запомните при положение, че скоростната кутия на вашия автомобил се повреди

Нека обобщим и създадем заключения какво би трябвало да се направи, в случай че предавките не се зацепят при работещ мотор:

1. Скоростната кутия нормално не се поврежда ненадейно. Определени признаци демонстрират, че наближава ремонт и не би трябвало да се подценяват. Ако такива признаци към този момент са се появили, по-добре е да не отлагате и неотложно да се свържете със експерт.

2. Агресивното шофиране, тегленето на други коли или ремарке или нередовната промяна на маслото на скоростната кутия може да докара до съществени вреди по автомобила.

3. Внимателното потребление на автомобила и спазването на рекомендациите на производителя за поддръжка и замяна на работните течности е ключът към безпроблемната му работа.

4. Ако възникне проблем и предавките на ръчната трансмисия не се зацепват при работещ мотор, би трябвало да се свържете със сервиз с добър диагностичен монтьор. Специалист бързо ще откри повода за повредата и ще ви каже дали е допустимо да промените дефектната аварийна част или е по-лесно да промените целия апарат.

5. В взаимозависимост от уменията и опциите на лицето, ремонтът може да се извърши независимо или колата може да бъде закарана в автосервиз.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР