За всеки един от елементите на базовата профилактика е нужен

...
За всеки един от елементите на базовата профилактика е нужен
Коментари Харесай

Ще дават ли платен отпуск за профилактичен преглед

За всеки един от детайлите на базовата профилактика е необходим приблизително сред половин и един ден. На хората им се постанова да употребяват част от отпуска си, с цел да създадат профилактични прегледи. По-добре това да бъде ясно регламентирано в закона със съответна оценка на въздействието.
 
Това мнение изрази пред БНР здравният икономист от Експертния клуб за стопанска система и политика (ЕКИП) Аркади Шарков. Идеята бе оповестена от шефа на НЗОК проф. Петко Салчев, само че не е нова.
 
" Какво значи 1 ден за профилактичен обзор – за здравната система значи това, за индивида, който ще върви на този обзор – че вероятно при съществуване на някакво заболяване, то ще бъде намерено по-рано, третирано по-рано и би могло да излезе по-разходоефективно за системата в дълготраен проект. От страна на работодателя – сходен вид профилактичен обзор може да има възвръщаемост, като понижи дните в болничен на своя чиновник ", съобщи Аркади Шарков.
 
Това е въпрос на сделка сред Национален осигурителен институт, НЗОК, здравното министерство и работодателите, посочи той. По думите му би трябвало да се разработят разнообразни разновидности, като се пресметна разходът за този ден.

Предлагат заплатен отпуск за профилактични прегледи

Негативният тласък за българина не работи, настройва го против системата – по този начин здравният икономист разяснява въвеждането на възможни наказания за лицата, които не се подлагат на профилактични прегледи.
 
 istock istock
Затова по думите му би трябвало да се заложи на позитивния – " имаш опция, заплатен ти е този ден отпуск, в който ще отидеш и ще извършиш тези профилактични прегледи ".
 
Алтернатива е и профилактичните прегледи да се правят на работното място, добави Аркади Шарков.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР