За времето на работа в съдебната система съм видял много

...
За времето на работа в съдебната система съм видял много
Коментари Харесай

Цацаров: Прокурор, разследващ главния, е най-екзотичната идея, която съм виждал

" За времето на работа в правосъдната система съм видял доста странни какви не законодателни хрумвания, само че това е най-екзотичната концепция, която съм виждал. Това е доста екзотично. Спорно е дали ще бъде работещо решение. Ако възприемем на 100% тази концепция, ние изхождаме от презумцията, че контролиращият основен прокурор е непогрешим ". Това съобщи шефът на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров в изявление за Българска национална телевизия по отношение на измененията в Закона за правосъдната власт, които плануват основаването на специфичен прокурор, който да проверява основния.

Искове за лишаване на имущество в размер на 3.5 милиарда лв. е внесла КПКОНПИ в съдилищата на страната, делата, които се водят, са 690.

Общият размер на исковете против Васил Божков и обвързваните с него лица е 278 млн. лева, разясни Цацаров.

Той добави, че при имущество, за което няма законно пояснение и легален източник на приход, се стига до предявяване на иск пред съда.

" Гражданският процесуален кодекс пази всеки обвинен. Ако лицата не са в страната, то те опълномощават свои представители. Нямаме обстановка, в която да се изправени в битка, която да е с известни прерогативи за нас заради отсъствието на едната страна ", разяснява шефът на КПКОНПИ.

По отношение на нуждата на промени в закона, шефът на антикорупционната комисия съобщи, че би трябвало по-голямо прецизиране при 50-те лица, избрани за висши обществени длъжности.

" Промени са нужни в частта, която касае отнемането на имущество. Има насъбрана забележителна правосъдна процедура, която би трябвало да откри отражение в наредбите на закона. Когато законът е юридически, част от тази процедура не е образуване. Сега и ние имаме процедура, и съдилищата ", изясни той.

Според него няма народни представители, които да не споделят такива претенции за промени в закона, само че такива дейности не са подхванати.

" Практическите изгоди ще са свързани със самите законодатели. Ще се уточни режимът, при който те самите подават заявления за имущество и ползи. Достатъчно е да кажа, че за миналата година сме получили и обработили не по-малко от 12 000 заявления. Трябва да се сътвори улеснен и транспарантен режим за обявление. Трябва да има напълно ясни гаранции за лицата, против които завеждаме избрани искове за лишаване на имущество, че това ще става при цялостно отчитане на тяхното имотно положение и разликите сред приходите и разноските ", сподели още Сотир Цацаров.

По думите му поправките са не толкоз политически обусловени, колкото експертно-юридически нужни, само че с доста огромна изгода.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР