За водачите на пътя, алкохола, нарокотиците и всичко останало. Или

...
За водачите на пътя, алкохола, нарокотиците и всичко останало. Или
Коментари Харесай

Явор Божанков: МВР се превръща в държавна автокъща, не и в орган, който осигурява превенция

За водачите на пътя, алкохола, нарокотиците и всичко останало. Или по какъв начин доведохме законодателството ни до " откровена полуда " и сме напът да унищожим човешки ориси и стопанска система. За да угодоим на популисти. Случаите на тежки произшествия с жертви поради пияни или дрогирани водачи в разнообразни краища на България провокираха митинги. Истинското решение е като да посееш дърво. Въпрос на голям брой ограничения за предварителна защита, политики стигащи чак до обучение и в случай че щете – фамилна среда. Сериозни промени с е две думи. Никой не обича сложните решения. Особено популисти и крайни про съветски обединения като Възраждане. За страдание и Българска социалистическа партия. 

Това разяснява депутатът Явор Божанков във Facebook. 

Ситауцията:

343Б от Наказателен кодекс към този момент планува конфискация на автомобил. Ура! Звучи, като нещо заслужено. Но дяволът е в детайлите. Новите „ ограничения “ оставят жителите без инструмент за правна отбрана. И са причина за корупция. За да разберем какъв брой тъп популизъм е всичко това, ще дам един образец.

Според новите правила, в случай че убиете несъзнателно човек на пътя или аргументите телесна щета на повече от едно лице – може да ви лишават колата. Но в случай че преднамерено прегазите някого, съзнателно и с ясно схващане да го убиете – тогава това не се планува. Такова извращение с правото се случи, че към този момент съзнателно действие се санкционира по-леко от несъобразителност. 

Този проблем умножава несправедливостта от различен. Ако караме със наличие на алкохол до 0,4 промила – не се наказваме. От 0,5 до 1,2 е административно нарушаване. Над 1,2 промила е закононарушение. Логиката е елементарна и вярна. Ако сте пили нощес и сутринта ви спрат – вие сте „ използвал алкохол “ само че все още на инспекцията не сте „ под въздействие на алкохол “. Така изключваме опцията да създадем нарушители хора, които не са нарушители.

Това обаче не важи за пушилите марихуана, да вземем за пример. Предишната версия на Възраждане – обединени патриоти направиха по този начин, че няма „ използвал “ и „ под въздействие на “. По този метод може в петък да сте в Ротердам и да изпушите една цигара безусловно законно. В понеделник да ви спрат, вие да сте напълно изтрезнял само че да станете наказан нарушител с иззет автомобил. 

Абсурдно е служителите на реда да отхвърлят проби, да жалят в съда и да се борят против тестванията. Защото дават неточности. И тъкмо същите проби, същите служители на реда да ги ползват на жителите. С потвърдено висок % подправени резултати. Би трябвало България да върви по пътя на цивилизованите страни. Там има горна и долна граница на наличие в кръвта, има и ясна наредба по кое време човек е „ използвал “ и по кое време е „ под въздействие на “. 

Ако сте водач на камион за 250,000 лв. и аргументите ПТП по несъобразителност с няколко потърпевши, вие ще би трябвало да платите цената на цялостен камион. Защото случаите, в които МПС не е ваше – плащате равностойността му. Това е някакъв линч за професионални водачи. Наказание за бизнеса, който работи с превоз и машини и постоянно носи по-висок риск. Срещу всичко това механизъм за обжалване и отбрана не е очакван. 

След противоречивия полеви тест, ще отидем на кръвна проба. Тя лишава към половин година (защото се прави в 3 лаборатории). И през тази половин година, даже да сме прави – автомобила ни ще стои със свалени табели. Да не кажем – лишен, тъй като и това не е ясно. 

Нещата са даже още по сбъркани в самият кръвен тест: Пример е канабиса. Официалните данни сочат, че резултата му трае 90-120 мунити. Но кръвния тест не търси дейна съставна част Δ9-тетрахидроканабинол, който се открива 10-12 часа след приложимост. Така би било заслужено. Да те санкционират, когато си опиянен зад кормилото. Тестовете търсят непсихоактивен метаболит, който не въздейства на съзнанието само че се засича даже 40 дни след приложимост. От него засичат даже 1нг/мл – най-ниската допустима стойност. Тогава ставаш нарушител без да си подобен. Точно тук е огромния проблем.

От там идва статистиката на Министерство на вътрешните работи за големия брой „ дрогирани “ водачи. Въпреки безчет нови присъди – приносът им към починалите на пътя продължава да бъде към 1% съгласно статистиката на Министерство на вътрешните работи.  Така Министерство на вътрешните работи се трансформира в държавна автокъща, инквизитор или нещо друго. Но не и в орган, който обезпечава предварителна защита за войната по пътищата. 

Какво може да създадем от тук насетне? Да се преработят подзаконовите нормативни актове, с цел да бъдем сигурни, че когато полеви тест покаже позитивна проба, кръвния ще удостовери резултат на психоактивно вещество, влияещи на качествата на лидера. А не обезболяващо, взето преди 30 дни. “Нулевата приемливост ” от закона да бъде спазена, само че да дефинираме тази нула. Ако не го създадем, ще си продължи да е 0.0000000. Необходимо е разграничаване на психоактивните субстанции и всички други, които сега се търсят без никаква причина. 

С промени в наредбата бихме могли да решим:

1) Около 7% подправени положителни проби, поради които има и наказани без действително да имат виновност. 

2) В няколкото особени случая (канабис, бензодиазепини и някои други), в които кръвните проби позитивират за приложимост, случила се  преди месеци. 

3) Да се даде опция по-голям брой лаборатории да правят стандартизирани проби.

Без промени в законодателството не можем да решим:

1) Несъразмерните санкции за непредпазливи и умишлени действие

2) Да дадем правни гаранции за отбрана и обжалване с цел да подсигуряваме върховенството на закона.

3) Да дефинираме стабилно и да разграничим понятията „ използвал “ и „ под въздействие на “

С две думи: с признатите промени България се приближи до източни страни, като Беларус. А не към европейски, като Дания, Холандия и така нататък Популистите дават лесни и бързи решения. Те не работят и водят по-големи беди. Но тази сметка я плащаме ние, не те. 

Такъв е случая със завишаването на глобите за пияни и дрогирани водачи. Тук е момента да отбележа нашата виновност (на ПП/ДБ). Ние носим виновност за пасивното си държание. Като член на комисията за българите в чужбина не съм работил по материята, само че и това не е опрощение. Всъщност – безусловно отговорни сме и ние, че не се противопоставихме на това безумство.

Сега е време да намерим решение и да не позволим почтени да заплащат цената поради отговорни, войната по пътищата да продължи и цъкаме с език при следващата жертва на пътя. Защото решения има. И те са пред очите ни. Стига да не ги затваряме пред популизма.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР