За Владислав и Даниела Костови празните бутилки не са отпадък,

...
За Владислав и Даниела Костови празните бутилки не са отпадък,
Коментари Харесай

Стартъп от Силистра създава продукти за дома от рециклирана пластмаса

За Владислав и Даниела Костови празните бутилки не са боклук, а суровина, от която могат да основат красиви произведения. Влюбен в концепцията да рециклира и колкото може по-малко пластмаса да доближи до сметищата, Владислав събира пластмасови бутилки и ексмериментира с тях. Но всичко е било в доста дребни мащаби и в множеството случаи не доста сполучливо.

И по този начин до преди две години, когато закупува първия си 3D принтер и му хрумва концепцията, че може да го употребява за направата на разнообразни предмети от рециклирана пластмаса.

Основната концепция на нашата компания е да предотврати достигането на огромна част от пластмасовите боклуци до сметищата сега за град Силистра, само че задачата ни е да се разрастваме до други най-вече по-малки обитаеми места “, уточни Владислав пред Economic.bg.

За да набират нужната им пластмаса са сложили няколко пункта в град Силистра, както на обществени места, по този начин и в учебни заведения и детски градини. След като съберат бутилките, ги сортират по цветове и течности, която е била вътре в тях. След което ги подават на машината, с която вършат филамент за 3D принтери. С негова помощ към този момент се „ отпечатват “ въпросните артикули.

Най-често поръчваните артикули от остатъчната пластмаса, са детайли за декора - да вземем за пример органайзери за бюро, лампиони, свещници и най-различни декоративни детайли.



Бъдещите проекти на двамата бизнесмени са да се насочат към основаването на дребна поточна линия, която да е за произвеждане на мебели.  

По думите на Владислав, двамата със сестра му получават огромна поддръжка както от хората в Силистра, по този начин и от бизнеса. Дори неотдавна с тях се е свързало едно от шивашките предприятия, от които са се снабдили с цилиндери. „ Заедно с тях и с плоскости от дърво направихме първите си масички “, прецизира Владислав.

Плановете им са непосредствено да се свържат с предприятията, които изхвърлят еднотипен материал и имат потребност от преработване. Поради проблемите, които има сега с боклука в област Силистра, бизнес средата е извънредно удобна.

„ Дружеството, което до скоро отговаряше за сортирането и балирането на отпадъците, приключи своята активност, защото шефът се пенсионира. И сега има огромна дупка за запълване в композиция с депата, които към този момент не одобряват индустриални боклуци. Вследствие на всичко това към този момент има предприятия, които се свързаха с нас за директна работа “, споделя още създателят на Vavakada.
Началото
Всичко стартира с влагането на персонални средства, само че малко по-късно Vavakada печели безплатно финансиране в размер на 10 000 лева от Академия за локални бизнесмени.

Компанията печели трето място и в тазгодишното издание на националния конкурс „ Най-добър юношески стартъп за 2023 година “ И извоюваните средства ще им оказват помощ за сглобяването на въпросната машина, нужна за започването на серийно произвеждане.

Планираме основаването на нови работни места. Една от аргументите да желая да се занимавам с това комплицирано нещо като преработването е, че желая да пребивавам в Силистра, където човешкия запас е много сложен за намиране. Тук, като че ли времето е спряло. Затова премислям дейностите, с които ще се занимавам да не изискват квалифицирана работна ръка – да може всеки да бъде подготвен за къс интервал от време и да може да работи “, прецизира Владислав Костов.  
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР