За Влади Зографски 14-ото място е равносилно на златен медал,

...
За Влади Зографски 14-ото място е равносилно на златен медал,
Коментари Харесай

Бащата на Зографски: За Влади 14-ото място е равно на злато

" За Влади Зографски 14-ото място е еднакво на златен орден ", разкри бащата на българския ски скачач Емил. Талантът от Самоков записа най-хубавото достижение на олимпийски игри в рисковия спорт. Зад него останаха куп огромни имена.

" Лично аз щях да се веселя и на влизане в Топ 30, в случай че се гледат досегашните резултати през сезона - проучва достижението Емил Зографски, който дълги години беше треньор на своя наследник. - Постижението е извънредно. Остави зад себе си толкоз мощни състезатели. Ние не можем да се съпоставяме с останалите по бюджет, екип и треньори. Реално сме като Дон Кихот, който се бори с вятърните мелници. "

Таткото на най-хубавия български ски скачач разкри, че месечната заплата на българина е 500 евро.

" За съпоставяне, австрийците получават по 20 000 евро - уточни Зографски-старши. - Отделно имат и персонални спонсори. 13-ият в класирането Щефан Крафт има 20 гащеризона, а ние сме с 2-3. Всеки един от тях коства по 400-500 евро. Елитните скачачи получават ски по поръчка. Това също е плюс за тях. Целият тим работи с трима-четирима треньори. Разполагат с лекар и физиотерапевт. Ние сме един играч с един треньор. "

Влади Зографски е имал оферти от четири страни.

" Турция, Казахстан, Русия и Швейцария имаха интерес - добавя бащата. - Федерацията нямаше да го пусне и трябваше две години да бъде със спрени права. "

Според експертното мнение на Емил Зографски неговият наследник е можел да усъвършенства с още най-малко 4 м втория опит. В него Владимир скочи 108,5 м. Първият беше 101,5 м.

" Той споделя, че при първия опит е скочил добре, само че е объркал полета, до момента в който в идващия се е случило противоположното - добави Зографски-старши, който има участия на две олимпиади. - Има още неща за изчистване, само че едно е да се гледа по малкия екран, напълно друго е да си на шанцата. "

Следващият старт на Зографски е на 16 февруари. Той ще се пусне на огромната шанца.

" Според мен Влади е по-силен на дребната, само че нищо не се знае - добави таткото. - На огромната шанца заплахата е по-сериозна. Дано изискванията да са естествени. Хубавите скокове на първото съревнование ще му дадат самочувствие. Личеше си, че е душевен постоянен. Върнаха го два пъти поради вятъра, само че той не трепна. В Сочи беше доста обезпокоен. Направо трепереше. Тогава целият му сезон беше мощен. Имаше хубави класирания за Световната купа, само че упованията го смазаха. Не можеше да спи и да яде. Сега нямаше упования и нещата се получиха. "

Братът на Владимир Зографски - Мартин, е другият българин, който се занимава със ски скокове.

" Започнах работа в Австрия, с цел да устоявам фамилията, и не мога персонално да го упражнявам - споделя Емил Зографски. - Тази година направи няколко скока. Ако изпаднат отнякъде средства, може и него да извадя на шанцата. Няма никой различен след Влади. Няма и треньори, на които да предам моите познания. "

" България Днес "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР