За витамин D и необходимостта да си го набавяме допълнително

...
За витамин D и необходимостта да си го набавяме допълнително
Коментари Харесай

Пет продукта, богати на природен витамин D

За витамин D и нуждата да си го набираме в допълнение приказваме най-вече през зимата, когато организмът не може да го синтезира под влияние на слънчевите лъчи. Особено известен стана той и около епидемията от Ковид-19, тъй като се обясни, че взе участие в построяването на имунната отбрана, заяви " Труд бг ".

Именно този витамин въздейства върху храносмилането, метаболизма, имунните процеси и работата на сърцето. Неговият недостиг може да повлияе неподходящо на работоспособността, настроението, както и на отбраната на мускулите и костите - без нея се стига до пострадвания, навяхвания и фрактури.

Ако не сте последователи на синтетичните витамини, можете да се опитате да си набавите естествени посредством храната. Първо, прибавете риба звук, сьомга, скумрия, сардини и други мазни риби към листата си с храни. Освен това знайте, че концентрацията на витамина в дивите типове е няколко пъти по-висока, в сравнение с в изкуствено отгледаните. Между другото, макар че консервираната риба звук се счита за заслужен сурогат на постоянния банкет на витамин D, тя въпреки всичко съдържа метил живак, който е нездравословен невротоксин, тъй че не разчитайте прекомерно доста на нея.

Много " слънчеви " хранителни субстанции има в гъбите - да вземем за пример в лисичката (жълто-кафява миризливка). Тези горски жители са се научили да синтезират витамин D под въздействието на слънчевата светлина не по-лошо от хората. И даже изкуствено отгледаните гъби, когато се третират с UV излъчване, могат да бъдат необикновено потребни.

Яйцата са един от най-питателните източници на витамин D от всички скотски храни. Само един жълтък съдържа към 5 % от дневната потребност от хранителни субстанции. В същото време лекарите не предлагат да се увличате: 2-3 яйца заран са задоволителни. Можете да добавите към закуската други храни, богати на витамин D, и по този начин да получите дневната норма.

За наслада на веганите диетолозите заключиха, че най-хубавите източници на витамин D са растителните храни: соево, бадемово, кокосово или оризово мляко, овесени ядки, тофу, авокадо, картофи, магданоз, люцерна, глухарче, коприва и хвощ. Повечето от тях оказват помощ да получите от 17 до 30 % от дневната потребност от витамин D.

На същинските гастрономи предлагаме да се поглезят със стриди. Те са безусловно диетичен артикул, който не съдържа непотребни калории и има доста малко количество въглехидрати. Една паница със стриди може да съдържа до 80 % от общия дневен банкет на питателните субстанции, от които се нуждаем. Но в края на краищата, всеки избира съгласно джоба си.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР