За вирусите, с които живеем и през лятото, за развитието

...
За вирусите, с които живеем и през лятото, за развитието
Коментари Харесай

Д-р Трифон Вълков за novini.bg: СЗО вече предупреди за нов, бързо разпространяващ се вариант на коронавируса

За вирусите, с които живеем и през лятото, за развиването на ковид, беседвам с специалиста, доктор Трифон Вълков,специалист по инфекциозни заболявания, който работи в Инфекциозна болница в столицата. Той е лекар на науките в своята област и основен помощник, преподава и в Медицинския университет.

- Какви вируси щъкат към нас през лятото, доктор Вълков?
- В началото желая да уточня за читателите, че

вирусите не се разделят на летни и зимни.

Има сезонност във връзка с увеличението на заболеваемостта на избрани инфекции и по тази причина има предпоставки. През лятото не боледуваме постоянно от респираторни инфекции, тъй като времето е по-топло и изсъхнало, което пък е пагубно за самите вирусни причинители. Капчиците с вирусни частици, които се отделят при кихане и кашляне, умират от топлото и сухото време и по този начин болестите не се придвижват. Освен това през лятото има по-малко скупчвания на хора в затворени пространства. Големи колективи в затворени пространства са необичайност през този сезон.
Това, което ние прекарваме като катари на горните дихателни пътища, в 90% от случаите се дължи на вирусни инфекции. До момента има към 7 вирусни фамилии с голям брой подсемейства и безброя техни представители, които провокират респираторните проблеми през лятото.

- Само грипът ли има изразена сезонност?
- Работейки в инфекциозна болница с пациенти нерядко сме се натъквали на грип и през летните месеци, въпреки и рядко, това се случва. Ако хората са затворени в едно помещение в горещото време, е напълно действителна заплахата да заболеят от настинки с катарална реакция в горните дихателни пътища, която е много неприятна като симптоматика.



- Преди есента сме, само че е значимо да ви попитам: какво се случва с ковид?
- Можем да кажем две неща. Едното, в случай че се съсредоточим върху епидемиологичната конюнктура в Европа, а другото - да забележим какво става по света в този смисъл.
Това разделяне се постанова, тъй като знаете, че с появяването на новите разновидности на вируса и със основаването на ефикасни ваксини и противовирусни препарати,

все по-често се заприказва за прекосяване от пандемия в ендемия.

Т.е. в обособени географски области по света вирусът може да циркулира локално.
В Европа още при започване на юли водещи вирусолози, които наблюдават развиването на вируса като една швейцарска лаборатория в Берн да вземем за пример, която наблюдава секвенирането му и неговите разновидности. Те направиха прогноза, че в края на август в Европа ще бъде регистрирано повишение заболеваемостта в обособени страни. Тази заран в един от информационните бюлетини на един от центровете на здравето в Англия оповестява, че в съпоставяне в предходните две седмици има увеличение на заболеваемостта с 30 %.

- Не е ли значимо да се осведомят хората авансово за някаква профилактика?
- Ние имаме надеждна профилактика против ковид - потреблението на ваксини. От септември месец ЕМА излезе със особено мнение, че се планува на европейския пазар ще бъдат публикувани новите, напълно приспособени ваксини, които ще покриват последните разновидности на вируса.

Преди два дни СЗО предизвести и увеличи вниманието

върху един вид на вируса под наблюдаване - ЕГ 5.1, който е субвариант на предходния доминантен вид. Новият съдържа две нови разновидности, които не са следени досега и са много устойчиви. През февруари този нов вид беше засечен в Малайзия, а по-късно в Съединени американски щати и се характеризира с доста бързо и огромно разпространяване. СЗО пропагандира, че обособените страни би трябвало да са бдителни, да не би трябвало да се отхвърлят от секвенирането на генома, тъй като по този начин се откриват нови вариации на вируса.
От септември с появяването на новите ваксини ще имаме много по надеждна профилактика в интерес на хората. Разработват се и още нови разновидности назални ваксини, тъй като досегашните, както знаете, не са в положение да обезпечат така наречен " безплоден имунитет ". Те ще дадат опция да се развие лигавичен имунитет, който ще защищава ваксинираните да се трансфорат в безсимптомни носители на вируса.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР