За Великденските празници се очаква 340 000 българи да бъдат

...
За Великденските празници се очаква 340 000 българи да бъдат
Коментари Харесай

За Великден се очаква 340 хил. българи да пътуват на почивка

За Великденските празници се чака 340 000 българи да бъдат на път. 280 000 от тях са избрали за своята отмора България, а други 60 000 избират чужбина. Това оповестиха за bTV от Института за разбори и прогнози на осведомителната среда в туризма.

За съпоставяне – предходната година са регистрирани рекордните 1,1 млн. пътувания. Тази година, обаче нямаме обединение сред великденските и майските празници.

Очаква се този Великден българите да похарчат за отмора 56 млн. лв. общо. В България разноските са приблизително по 210 лева дневно, а в чужбина – 460 лева.

Българите избират за отмора по празниците най-вече планинските курорти – Банско, Боровец, Пампорово, Мальовица. Това са спа и уленес хотели и къщи за посетители, дребни фамилни хотели, вили и жилища.

„ Очакваме тази година много добър сезон, имаме огромна претовареност за великденските празници. Очакваме и мощен летен сезон, макар Коронавирус рецесията “, изясни Диана Хюсеинова – шеф на хотелски комплекс в „ Арбанаси “. Там чакат главно български туристи.

„ Българинът е подготвен да заплати по-голяма сума, само че отсреща да има качествена услуга “, сподели тя. По думите ѝ обаче преди летния сезон може да се чака повишаване, което ще бъде към 10% най-малко над тези цени сега.

По Северното Черноморие за великденските празници се чакат обичайно румънски туристи. Тази година обаче в хотелите към този момент са посрещнали бягащите от войната украинци.

„ Имаме вяра за един добър иден сезон, само че казусът сега поражда с това, че откакто Коронавирус е към този момент зад тила ни, не престават рестриктивните ограничения по границите “, изясни Виктор Лучиянов – хотелиер от Балчик. Румънските туристи още веднъж желаят да дойдат и нашата база е запълнена с към 60% резервации, означи той.

За влизане в България към момента важи нуждата от негативен COVID-19 PCR тест за неимунизираните, изработен не повече от 72 часа преди пътуването. Тези, които не дават един от тези документи ще бъдат сложени под карантина за 10 дни. Заповедта важи до 15 май.

Така е и в Италия. Изискването там ще важи до 30 април, а от 1 май отпада условието за маски на закрити места или в публичния превоз. В момента, с цел да посетите множеството места като хотели, питейни заведения, заведения за хранене, кафенета е належащо да предоставите документ за имунизация.

Тези, които са избрали да пътуват за Гърция, би трябвало да знаят, че ограничаващи ограничения за влизане в страната с негативен тест за неимунизирани важат до 11 април.

В момента плажовете са отворени, само че хората би трябвало да съблюдават отдалеченост. На всички закрити публични места би трябвало да се носят маски.

В Турция също е належащо доказателство за негативен резултат от PCR за неимунизираните. Обществените и хотелиерските услуги са отворени. Носенето на маска навън е наложително.

В Обединеното кралство можем да влизаме свободно без никакви ограничавания.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР