За уязвимите групи има дефиниция в Закона за бежанците и

...
За уязвимите групи има дефиниция в Закона за бежанците и
Коментари Харесай

Мариана Тошева: Проучваме нагласите на украинските бежанци

„ За уязвимите групи има формулировка в Закона за бежанците и убежището. Тя включва бременни дами, лица с хронични болести, възрастни хора, самотни майки – това са хората, които нямат опция да стартират работа и сами да обезпечават прехраната си. Именно за тези хора България поема уговорката в дълготраен проект до края на краткотрайната протекция (за момента тя е 24 февруари 2023 година) да продължи да дава заслон и изхранване. “ Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria Мариана Тошева, ръководител на Държавната организация за бежанците, като разяснение по отношение на решението, че от септември България ще се грижи единствено за бежанците от „ уязвими групи “.

Ето какво още сподели тя:

По последни данни украинските бежанци, които са подали молба за краткотрайна протекция, са 130 594 души. От тях на територията на страната към момента са 91 903. По втората фаза на филантропичната стратегия за подкрепяне на украинските бежанци, все още ние поставяме грижи за 24 479. Те не работят, това са главно майки с деца, а децата са близо 40% от бройките, за които приказваме. Официално, с трудови контракти, работят 6 хиляди души, регистрирани в Национална агенция за приходите.

Една огромна част са ангажирани в туризма и услугите, свързани с туризма. Това е и едно от терзанията – когато летният сезон завърши, има прочут празен ход до зимния сезон и може би част от тези хора ще останат без работа. Има и хора с висше обучение, които съумяха да намерят реализация в частни компании. Хората, които желаеха да работят, бързо се ориентираха и започнаха курсове по български език и много бързо навлизат. Ако за един сирийски емигрант са нужни най-малко три месеца за равнище А1, то хората от Украйна минават това равнище за две-три седмици.

До края на предходната образователна година не повече от 500 деца се включиха в просветителния развой. Тенденцията тогава беше множеството деца да си довършат годината по украинската стратегия. Около 60 хиляди украински деца са в учебна възраст, има обезпечени места. Очакваме броя на украинските деца в българските учебни заведения да се увеличи през новата образователна година, макар че има настройки някои да се върнат вкъщи.

Прави се изследване на настройките – кои от тези 25 хиляди, които са настанени във ведомствени бази, биха останали, децата им да стартират учебно заведение, с цел да могат, в случай че се постанова, да бъдат преместени на уместно място.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР