За увеличение на субсидиите за всички браншове в културата с

...
За увеличение на субсидиите за всички браншове в културата с
Коментари Харесай

Библиотеки и читалища искат 25 % увеличение на субсидиите

За нарастване на дотациите за всички сектори в културата с 25 % упорстват експертите в библиотеките и читалищата. Това се споделя в протестна декларация на Независимата синдикална федерация „ Култура “ (НСФ „ Култура “) към Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ), оповестява Българска телеграфна агенция.

Без нарастването библиотеките могат да бъдат принудени да затворят порти, поради увеличените режийни разноски, предизвестяват създателите на документа. По думите им не е финансово обезпечено подписано в допълнение съглашение към браншовия групов трудов контракт за националната и районните библиотеки, който урежда въпроса за минималните съществени заплати за обособените длъжности.

Такъв настоящ групов контракт за читалищата няма. „ Стандартът за субсидирана численост е извънредно непълен “, пишат от НСФ „ Култура “. Управителният съвет (УС) на федерацията приканва членовете си към алегоричен митинг и предизвестява, че в бъдеще той може да се трансформира в ефикасен подобен на цялата културна колегия.

„ Помнейки обещанието на новото управление на Министерството на културата, че си слага за цел „ достъп на всички български жители до просвета “, УС приканва Народното събрание да обезпечи контрактуваното 25 на 100 нарастване за всички сектори в културата “, се споделя още в документа.

Преди ден желанието си да излязат на митинг оповестиха и синдикалните организации на районните библиотеки към национална федерация „ Култура “ при КТ „ Подкрепа “.

Служителите на Столична библиотека ще стачкуват през днешния ден пред постройката на библиотеката от 14 до 15 ч.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР