За утре е планирано извънредно заседание в Народното събрание заради

...
За утре е планирано извънредно заседание в Народното събрание заради
Коментари Харесай

Депутатите ще дебатират за полицейското насилие пред пострадали по време на протестите

За на следващия ден е планувано изключително съвещание в Народното събрание поради оповестените фрагменти с принуждение над протестиращи през лятото на 2020 година На него би трябвало да бъде изслушан вътрешният министър Бойко Рашков. Поканени са и част от потърпевшите.

Депутатите ще изискат и отчет от основния прокурор Иван Гешев за следствието за полицейско принуждение. Обвинител №1 сподели пред Българска телеграфна агенция, че няма обвързване да разяснява пред Народното събрание висящи каузи.

В мнението си обвинител №1 акцентира, че почита работата на Народното събрание в една Парламентарна република, само че не е задължен да се яви в пленарна зала.

„ Искане за чуване на основния прокурор в изключително съвещание или искане за правенето на отчет по съответни каузи би представлявало нарушаване на правилото на разделяне на управляващите и накърняване на независимостта на правосъдната власт “, споделя Гешев.

В Народното събрание може да бъде поканено за чуване всяко едно длъжностно лице. В съответния случай, депутатите ще изискат информация от Гешев за активността на прокуратурата в интервала от 1 юли до 30 септември 2020 година Искат и имената на наблюдаващите прокурори, и възможните аргументи за закъснение на следствието.

Според адвокати, по време на чуването депутатите са длъжни да се съобразят, че не се разкрива следствена загадка.

Ива Митева, която свика изключителното съвещание във връзка фрагментите с полицейското принуждение от предходната година, изясни, че в случай че комисиите бъдат свикани, няма нищо нелегално в това от Иван Гешев да се изиска да внесе отчет за активността на прокуратурата и проверяващите органи свързани с полицейското принуждение.

„ Това е планувано в правилника, това е процедура, която е прилагана към този момент през 2019 година, тъй че няма никакъв проблем този отчет да бъде импортиран – до петък е срокът “, уточни ръководителят на Народното събрание.

Междувременно Софийската районна прокуратура изпрати известие, че са формирани 4 каузи по случая с полицейското принуждение, само че не се прецизира дали делата се водят против причинителите на побоите:

„... няма по какъв начин да дава информация по съответни каузи, тъй като по закон нямам право да я знам и да разполагам с нея. Това би било нарушаване на Конституцията и законите на страната “, показва още Гешев.

От Демократична България обясниха, че основният прокурор би трябвало да поеме персонална отговорност по случая и да се яви в Народното събрание

„ Информацията, която пожелаваме от него неведнъж като вид, е била предоставяна на българската общност, тя съставлява публичен интерес и ние твърдим, че той се крие “, съобщи съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов.

Ако Иван Гешев не се яви, министърът на правораздаването Янаки Стоилов може да се обърне още веднъж към Висшия правосъден съвет, че обвинител №1 е направил нарушаване на служебното си обвързване.

Междувременно стана ясно, че един от осъдените за полицейското принуждение в края на февруари тази година е бил назначен в Бюрото за отбрана на очевидци към Иван Гешев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР