За ускорена интеграция на Западните Балкани в ЕС призоваха днес

...
За ускорена интеграция на Западните Балкани в ЕС призоваха днес
Коментари Харесай

Срещата на върха в Тирана: Разширяването се върна в политическия дневен ред на ЕС

За ускорена интеграция на Западните Балкани в Европейски Съюз приканиха през днешния ден участниците в срещата на върха Европейски Съюз – Западни Балкани в Тирана.

По време на срещата на върха бе подписана декларация, в която се показва цялостната поддръжка на Европейски Съюз за вероятността за участие на шестте страни от Западните Балкани и се приканва за ускорение на процеса на присъединение. Декларацията беше подписана от водачите на шестте страни от района и страните - членки на Европейски Съюз, както и от представителите на Съвета и на Европейската комисия.

За първи път една от страните от района беше хазаин на срещата на върха. Войната в Украйна, миграцията и енергетиката бяха измежду въпросите от дневния ред. Преди срещата на водачите на високо ниво телекомуникационните оператори от района и Европейски Съюз подписаха декларация за първото непринудено понижаване на таксите за роуминг, което би трябвало да стартира на 1 октомври 2023 година

На конференцията, която последва подписването на Декларацията, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел акцентира историческото значение на срещата на върха и даде висока оценка на подписаната преди срещата на високо ниво Декларация за роуминга, която следва да стартира да се ползва напълно до 2027 година

Мишел съобщи, че подписаната в Тирана декларация е " в действителност значимо изказване, защото съдържа някои съответни задължения, които са в допълнение към процеса на присъединение ". Въпреки че се организира в тези сложни времена, срещата в Тирана сподели, че Западните Балкани и Европейски Съюз " гледат към бъдеще на споделени полезности ", акцентира той.

Председателят на Европейския съвет съобщи, че бъдещето на Европейски Съюз ще бъде по-сигурно и по-добро със Западните Балкани в него, само че че към момента има редица задължения, които би трябвало да бъдат изпълнени и от двете страни. Мишел акцентира, че е значимо сътрудниците от Западните Балкани да засилят напъните си в региона на върховенството на закона, свободата на медиите и битката с корупцията, до момента в който Европейски Съюз би трябвало ясно да показва " същински ангажимент " към разширението.

Мишел приказва и за миграцията, която дефинира като " сензитивна и сложна тематика ". Той акцентира смисъла на съдействието със страните от Западните Балкани за преодоляване на неотдавнашното нарастване на противозаконната миграция.

" Конкретното и оперативно съдействие със страните от Западните Балкани е от главно значение за ръководството на миграцията. Успяхме да реализираме прогрес във връзка с уеднаквяването на визовия режим, което е стъпка в вярната посока ", съобщи Мишел.

Премиерът на Албания Еди Рама, който е хазаин на това издание на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, употребява опцията да благодари на " правилните и ангажирани другари на района ".

„ Никога до момента не сме имали различен ръководител на Съвета и ръководител на Комисията, които да са се застъпвали толкоз уверено за района, да упорстват за него и да подсигуряват, че процесът, който, както знаем, самичък по себе си е доста сложен, няма да почине в мъка ", уточни Рама.

Той дефинира обстоятелството, че срещата на върха се организира за първи път в една от страните от района, като знак за осъзнаването от страна на Европейски Съюз на значимостта на района, само че също по този начин и като знак на благодарност към Албания и нейния ангажимент за мир и непоклатимост на Западните Балкани.

" Имахме своите сложни моменти, само че в никакъв случай не сме се отказвали от Европейски Съюз. Това не е краят на пътя ни към Европейски Съюз, а е стъпка напред ", съобщи Рама.

Албанският министър председател посочи и смисъла на пакета за енергийна поддръжка, който ще помогне на района да се " отдалечи от съветското въздействие ".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че срещата на високо ниво ЕС-Западни Балкани е " доста ясно обръщение за единение " и е " среща на високо ниво за партньорство с полемики, учредени на доверие ".

Тя изрази уговорката на Европейски Съюз да се оправи с проблемите, произлизащи от съветската експанзия против Украйна, дружно с сътрудниците си в района, за което свидетелства пакетът от ограничения за поддръжка на стойност 1 милиарда евро, който Европейски Съюз дава на района за справяне с енергийната рецесия.

„ Шест плана, които през вчерашния ден одобрихме, са за 120 млн. евро ”, сподели тя. Фон дер Лайен акцентира, че в това време " 35 млн. евро са директна бюджетна поддръжка в границите на този пакет от 500 млн. ".

„ Има редица разнообразни планове, които към този момент се финансират с останалите 500 млн. ” Сред плановете, които са получили поддръжка, е и подобен за огромна фотоволтаична централа. " Инвестираме всеобщо във възобновими енергийни източници с вярата, че в близко бъдеще ще бъдем в един съюз и ще използваме същата инфраструктура за възобновими енергийни източници, която построяваме в този момент ", съобщи Фон дер Лайен.

Тя увери в " безрезервната поддръжка на Комисията за разширението " и повтори смисъла на това, че Северна Македония и Албания стартират договаряния за присъединение.

Председателят на Комисията похвали и последните резултати от Берлинския развой и съобщи, че трите съглашения за подвижност, подписани от водачите на Западните Балкани в Берлин, ще улеснят пътуването, работата и образованието на жителите от района.

По отношение на миграцията Фон дер Лайен съобщи, че страните от Западните Балкани могат да разчитат на поддръжката на Европейски Съюз в ръководството на миграцията, която е " общо предизвикателство ". Въпреки това тя прикани страните от Западните Балкани " бързо да приведат в сходство визовата си политика ", защото е от решаващо значение да се резервира безвизовият режим. /БГНЕС

Тирана / Албания
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР