За Украйна не съществува вариантът размяна на територия срещу мир,

...
За Украйна не съществува вариантът размяна на територия срещу мир,
Коментари Харесай

Съветник на украинския президент пред БНТ: За Украйна не съществува вариантът размяна на територия срещу мир

За Украйна не съществува разновидността „ замяна на територия против мир ”, даже и след осемнадесет месеца извънредно тежка война. Това сподели в особено изявление пред предаването " Светът и ние " по Българска национална телевизия съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк.

Николай Кръстев:
Господин Подоляк, благодаря Ви, че приехте поканата на Българската национална телевизия да сте наш посетител! Все по-често се приказва, че контранастъплението следва през септември, в какво направление ще се прави – в посока към Черно или Азовско море? Кое е по-важно за вас?

Михайло Подоляк:
- За нас най-важно е безусловното освобождение на всички територии, деокупацията на всички територии. Настъпателната интервенция се води в разнообразни посоки. Действията са ефикасни и чакаме през септември и октомври интензифициране и на двата съставния елемент: първо – по-дълбокото навлизане в първия и втория ешелон на съветската отбранителна линия и второ – по-интензивното очистване на тиловото обезпечаване на Русия, с цел да остане с по-малко запаси, по-малко запаси за ротация, за подвозване на снаряди и по този начин нататък.

За нас е кардинално значимо е разсичането на съветската формация, когато става въпрос за Запорожкото направление – Мелитополско-Бердянското направление и да блокираме остатъците на съветската, дано я назовем окупационна формация по Донецкото направление – на първо място това е Бахмут.

Важно е да блокираме с бойни дейности тези останки от настъпателните дейности на Русия по Купинското направление – това отчасти е Харковска област. И несъмнено да вземем под огневи надзор целия полуостров Крим и надлежно да лишим Русия, окупационната формация на Русия от опцията да транспортира през полуостров Крим главния си стратегически запас. Защото за жалост, полуостров Крим се употребява за съществена стратегическа база на Русия.

Господин Подоляк, по какъв начин в Киев гледате на концепцията за основаване на общи военноморски съединения с присъединяване на България, Румъния и Турция?

- Сама по себе си тази концепция безспорно е забавна, само че по-важно ни се коства, че в края на краищата някой би трябвало да огледа на акваторията на Черно море като на външна пълномощия, в която Русия не би трябвало да господства. За страдание, през днешния ден Русия се пробва да господства в него, като унищожава търговски кораби и надлежно пречи на Украйна да вземем за пример да продава зърното си през тази акватория, да употребява тази акватория със стопанска цел и по този начин нататък. Създава с слагане на мини закани и за други страни, в това число и за упоменатите от Вас България, Румъния, Турция и така нататък Затова ми се коства, че тези страни би трябвало да работят като групов флот, който може да управлява акваторията, това не наподобява по никакъв начин зле, имам поради като вероятност. Несъмнено Руската федерация би трябвало да престане да гледа на Черно море като на своя вътрешна пълномощия и да нарушава интернационалното морско право. Като концепция не наподобява по никакъв начин зле, да забележим какво ще е реализирането ѝ. Струва ми се, че по принцип страните от Алианса би трябвало по-активно да пазят своите, да ги назовем, търговски и стопански ползи в това число и в акваторията на Черно море.

Според Вас Черно море трансформира ли се в " съветско " море?

- Ще се върна две крачки обратно, безспорно Русия се пробва да трансформира Черно море във вътрешно море на Руската федерация, държи се напълно предизвикателно, показва, че има черноморски флот, който може да унищожава без значение от юрисдикцията всеки един търговски транспортен съд. Струва ми се, че това наподобява извънредно плачевно и Украйна няма да разреши да става по този начин. Знаете, че през днешния ден Украйна разполага с не неприятен флот от морски дронове, които много мъчително нанасят удари по съветския черноморски флот и надлежно го вкарва назад в съветските пристанища, и не му разрешава да излиза на рейд.

А също така Русия към този момент схваща, че Украйна е в положение да блокира опцията Русия да продава през черноморските пристанища петролните си артикули и по този начин нататък. Несъмнено на Русия ще бъдат нанесени стопански вреди, жестоко казано Украйна през днешния ден се пробва да потвърди на Русия на първо място, че Черно море е море с обща пълномощия. Добре би било и другите страни да се включат, а не да се пробват измолват от Русия правото си да се занимават със стопанска активност, да съблюдават интернационалното морско право, и просто задоволително твърдо да пазят ползите си, в това число и комерсиалните си.

Как гледате на срещата в Сочи сред президентите на Турция и Русия? Някъде казахте, че тази среща има тактически темперамент. Какво значи това?

- Разбирате, че Турция, като всяка друга страна безспорно има своите национални ползи. Сега Турция се пробва да получи спомагателни благоприятни условия за реанимирането на стопанската система си и надлежно има защо да беседва, в това число и с Руската федерация, само че ми се коства, че тази среща не даде опция на Турция, на господин Ердоган да реализира желанията, които имаше при подготвянето на тази среща. Тоест Турция не получи в целия му размер това, което искаше да получи.

Русия през днешния ден и персонално Путин не са реалисти, не гледат обективно на протичащите процеси и не са заинтригувани от развиването на систематични двустранни връзки с който и да било, в това число и с Република Турция. Нека припомня, че в навечерието на договарянията в Сочи господин Ердоган споделяше, че е подготвен интензивно да стартира концепцията за зърнената договорка, т.е. да реанимира зърнената договорка. Второ, Ердоган оферираше да се прегледа позицията на Турция като медиатор в преговорния развой сред Украйна и Русия.

И едно денонощие след договарянията с Путин Ердоган сподели, че на хоризонта не се вижда даже слаба опция да бъде проведен преговорен развой сред Украйна и Русия. Грубо казано, по този метод Ердоган акцентира, че през днешния ден Путин не е съответния човек, с който могат да се водят някакви договаряния, които, първо, да бъдат спазвани, а, второ, да са за дълъг интервал и, трето, тяхна основа да е интернационалното право. Затова, безспорно Турция тактически, наблягам – тактически Турция е постигнала някакви стопански резултати, само че световно, поради опцията да бъдат преодолени някакви фундаментални проблеми, на първо място в акваторията на Черно море, не се е стигнало до никакви решения.

Тогава какво е бъдещето на зърнената договорка, за която говорите, Кремъл ще се върне ли към нея?

- Вижте, Кремъл в действителност изрично не е заинтересуван от никакви зърнени покупко-продажби. Какво става в този момент? Кремъл унищожава пристанищната инфраструктура и силозите в Украйна, с цел да изтласка Украйна от зърнения пазар, тъй като Украйна заемаше забележителен дял от този пазар с доставките си на открито на зърнени храни и по подобен метод да заеме мястото на Украйна на външните зърнени пазари. Второ, да вдигнат цените на зърнените храни, т.е. да основат неестествен дефицит на зърно на световния пазар. Трето, безспорно да разрушат промишлената инфраструктура в Украйна, като се възползва от момента. Четвъртият съставен елемент – да държат под собствен надзор зърнените коридори в акваторията на Черно море и по този начин нататък.

Тоест Русия изрично не е заинтересувана да продължава тази зърнена договорка, в случай че не бъде изпълнено едно изискване – Русия непосредствено споделя: „ Отменете глобите ”, да бъде анулиран избран размер наказания, т.е. започнете да сваляте глобите. В този случай става въпрос за доставките за Русия на селскостопанска техника, а тази техника може да бъде употребена в това число и във военната промишленост, започнете да доставяте електронни чипове, които са нужни за селското стопанство, само че в действителност те могат да се употребяват във военното произвеждане, върнете в световната система финансовите взаимоотношения, финансовите разплащания на някои съветски банки, премахнете лимитите за съветски торове на световния пазар и лимитите върху всякаква зърнена продукция с съветски генезис.

За това споделям,че в действителност Русия по принцип въобще не е заинтересувана от зърнената договорка, Русия с шантаж се пробва или да изхвърли съперника си от редица пазари, наблягам, че това е Украйна или да отстрани глобите против нея, което не е задоволително нито за Украйна, нито за проукраинската коалиция. Затова е безсмислено да се приказва за зърнената договорка.

Господин Подоляк, кажете апелирам, какви са новите задания, които президентът на Вашата страна слага пред министъра на защитата, пристигнал на този пост напълно неотдавна. При визитата си държавният секретар на Съединени американски щати Блинкен даде обещание на Украйна военна помощ, Европейският съюз отсега нататък ще оказва помощ. Как виждате новите задания след назначението на новия министър на защитата на Украйна?

- Бих показал четири съществени вектора за новия министър на защитата господин Умеров, които ясно набеляза президентът. Първо, смяна на формата на взаимоотношенията с нашите сътрудници, с цел да бъде по-експедитивно и по-действено реализирането на логистиката при доставките на една или друга техника. Президентът, да речем, е договорил някакви размери – министерството на защитата би трябвало да обслужва тези покупко-продажби, юридически и логистично да ги обслужва; ускорение, смяна на формата, реализиране на скорост.

Втората задача: цифровизация, доста от процесите в министерството на защитата най-бързо би трябвало да бъдат трансферирани в електронна система, с цел да може това да бъде доста по-прозрачно и да не се реализират тези корупционни показатели, които би могло да има, в случай че всичко това се прави на ръка.

Третият съставен елемент е репутационния - министерството на защитата в очите на хората би трябвало да е извънредно ефикасен инструмент на държавната политика по време на война. И четвъртият съставен елемент е кадровото възобновяване на тези, които ще обезпечат опция да бъдат решени основните задания пред страната – какви са тези задания: ускорение, огромно увеличение на доставките освен на тежка техника, само че и на елементарна екипировка, на консумативи, на облекло, на храна за армията и по този начин нататък. После, става въпрос и за обществените помощи на фамилиите на военните, за заплащането на военните и по този начин нататък. Тоест, усъвършенстването на цялата тази активност – това са основните задания пред новия министър.

Господин Подоляк, мнозина политици в Европа настояват, че Украйна би трябвало да седне на масата на договарянията и да се съгласи със сегашната обстановка на фронта. Как гледате на тези апели?

- Смятам, че политиците, които приказват такива неща, би било добре да излязат пред гласоподавателите си, да ги погледнат в очите и да им кажат: „ Вижте, в случай че ни атакуван, ние, политиците предлагаме да застанете на колене и да позволите да изнасилват децата ви, да убиват дамите ви… ” и по този начин нататък, и по този начин нататък. И откакто избият половината ви семейство, разорят страната ви да дадете още нещо, с цел да не бъде втората част от фамилията ви избита. Горе-долу по този начин наподобява такова предложение.

Тези политици, които дотам не схващат същността на актуалната съветска страна, не схващат характера на тази война и изрично не би трябвало да се пробват да търгуват с непознати територии. И със своите не би трябвало да търгуват. Защото по принцип „ територия против мир ” беше проектът, който предложиха на Украйна през 2014 година, този проект по някакъв метод беше изпълнен – Русия получи опция да поеме контрола върху полуостров Крим и част от територията на Донбас.

След това Русия приготви формация за навлизане и през днешния ден имаме пълномащабна огромна война, която коства доста гибел, съсипия. Смятам, че да се постъпва два пъти по този начин е или симптом на огромна нелепост, или на отвращение да поемеш отговорност. Затова подобен сюжет е нереалистичен, реалистичният сюжет се свежда до безапелационната загуба от страна на Руската федерация във войната и връщане на интернационалното право като единствен инструмент за другарство сред страните. Всичко останало ще води само до идващ стадий на войната. Няма такава алтернатива като „ замяна на територия против мир ”, такава алтернатива в никакъв случай не е съществувала и надлежно Украйна след осемнадесет, наблягам – осемнадесет месеца война, извънредно тежка война, голям брой жертви, дадени поради тази война не е подготвена да чува такива препоръчани, за нас те са обидни и са оптимално надалеч от същинско предпочитание да завърши войната.

Господин Подоляк, съгласно Вас по какъв начин ще завърши тази война – по боен или по дипломатически път?

- За да бъде разбрано, че по пътя на дипломацията тази война не е допустимо да завърши, би трябвало да се види по какъв начин поддържа връзка с аудиторията същия този Путин – индивидът не преценя действително протичащото се, индивидът е в един фиктивен свят, той е подготвен и отсега нататък да убива жителите на Украйна и да заплашва жителите на други страни. Тази война може да завърши само по боен път.

Грубо казано, това не значи да се стигне до границите от 91-ва година, това значи, че би трябвало да бъдат нанесени на Русия няколко тактически провали по линията на фронта, каквото в този момент прави украинската войска, по-късно ще се стигне до сриването на цялата отбранителна линия и до бягството на съветската войска. А, по-нататък изрично ще стигнем до границите от 91-ва година, в това число и на полуостров Крим.

След това в Русия ще стартират необратими процеси на политическа промяна, при които путинският хайлайф последователно ще стартира да изчезва, ще бъде заместен от други елити – това е справедлив исторически развой, той може да бъде интензивен с по-бързото даването на нужното количество тежко, наблягам – на тежко въоръжение на Украйна. Какво значи тежко въоръжение – това са ракети с избран радиус на деяние, това е авиация, това са бронирана техника, това е съответно артилерия или артилерийски снаряди.

Това е единствения метод да бъде докарана войната до нейния край. А в случай че оставим путинския хайлайф в системата на ръководство, ние постоянно ще получаваме по един или различен метод обиди, закани, терористични акции, опити за навлизане на непознати територии и по този начин нататък. Русия в никакъв случай няма да се откаже от експанзионизма и от нападателния модел на външна политика. Така, че хайде към този момент тази война да я докараме до нейния край. Не съществуват никакви мирни начинания.

Гледайте, ще ви задам един елементарен въпрос: за какво килърът, който убива жители на непозната страна пред очите на всички, демонстративно, за какво този палач без да изгуби войната ще се съгласи непринудено да стане законопослушен и да съблюдава нормите на интернационалното право, за какво той ще спре да убива, веднага като това му харесва, без да изгуби и без да е седнал на подсъдимата пейка. Нали това е явно. Защо от самото начало да я играем тази игра и да разрешаваме на този палач да остава ненаказан и да чакаме той да спре и нататък да прави закононарушения. Това е толкоз наивно, че почтено казано ме изумява съществуването на политици, които мислят по този метод!

Вие сте най-популярното медийно лице на модерна Украйна. Кажете, апелирам, за какво кремълската агитация е по този начин ефикасна в Европа? Изобщо по какъв начин тя работи тук?

- Не, че е ефикасна кремълската агитация – тя е огромна. От десетилетия, хайде през последните към 15 години, в нея са влагани големи пари. В нея има три значими аспекта: първо, създаваха мрежа и, второ, купуваха локални медийни персонажи, локални водачи на публичното мнение, локални политици, които на тези платформи, създавани от руснаците със техните пари, говореха това, което й би трябвало на Русия,за да може да комуникира с жителите на тези страни. И третият съставен елемент – Русия търсеше мъчителни точки в тези страни и обсъждаше тези точки посредством, наблягам още веднъж, локални репортери, политици и по този начин нататък.

Успоредно с това прокарваше своя дневен ред, паралелно говореше това, което на нея и трябваше да се приказва. Чрез това пазаруване на локалните елити, финансирането на локалните елити Русия организираше пропагандните си акции. Освен това с грантове Русия проникваше в разнообразни научни общности, разнообразни културни среди, всякакви спортни федерации и там също заемаше командни длъжности – по този начин посредством русофилство изплиташе необятна мрежа освен от медийни платформи, само че и от платформи на водачи в едни или други общности. Така че изрично за Русия това е огромна маса пари, в случай че теглим чертата, огромен брой жители на други страни, които по този начин или другояче са платени от Руската федерация с цел да заемат проруски позиции. И трето, това е една интегрирана система от обществени връзки сред разнообразни браншове в разнообразни страни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР