За ужаса в Израел от първо лице. Рая Паунова е

...
За ужаса в Израел от първо лице. Рая Паунова е
Коментари Харесай

За ужаса в Израел от първо лице

За ужаса в Израел от първо лице. Рая Паунова е българка, която от години живее в Тел Авив. Тя описа по Нова ТВ за обстановката в Израел и ужаса, който всички претърпяват, откакто „ Хамас ” атакува страната.

Сънародничката ни показа, че в обществените мрежи стотици фамилии търсят свои близки, безследно изчезнали в събота.

„ Нямаме никакво чувство за отбрана ”, сподели Паунова.

По думите ѝ всички хора са привикнали с ракетните обстрели. Различното в тази ситуация било, че непознати влизали в домовете на жители и ги отвличали.

Сънародничката ни описа, че в съвсем всеки дом има помещение, което се споделя „ мамад ”. То е сходна на бомбоубежище стая. В нея прозорците са железни.

„ Усещането е необичайно, сюрреалистично, само че не е тъкмо като във война ”, изясни Паунова

Според нея явно израелското разузнаване се е провалило, тъй като армията на страната е многочислена и постоянно е успявала да удържа на нападенията.

Ситуацията може да ескалира

Заради офанзивата на Хамас, израелско-палестинският спор може да ескалира в пълномащабна война на няколко фронта, написа Bloomberg.

Сега Ерусалим е в извънредно уязвима позиция от икономическа и дипломатическа позиция. Анализатори от дълго време предизвестяват, че съперниците му могат да се възползват от неговата уязвимост.

Внезапната офанзива на Хамас от Ивицата Газа смая Израел, счита  Bloomberg. Много е евентуално това в този момент да бъде последвано от боен отговор от Ерусалим и може би от още по-голям спор, чиито последствия ще обиден страни отвън Близкия изток.

Атаката завари Израел в миг на огромна дипломатическа и икономическа уязвимост. Израелският шекел неотдавна падна с 9% по отношение на щатския $. Инвестициите в израелския софтуерен бранш също са намалели.

В същото време страната сега взе участие в тристранни договаряния със Съединени американски щати и Саудитска Арабия. Те са за подписване на договорка за даване на гаранции за сигурност на Рияд. Като част от съглашението Израел също би трябвало да направи териториални отстъпки на Западния бряг.

Освен това би трябвало и да проправи пътя за образуването на самостоятелна палестинска страна.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР