За Уинстън Чърчил на първо място са фактите и едва

...
За Уинстън Чърчил на първо място са фактите и едва
Коментари Харесай

Силата на прагматизма: Ядрена енергия, технологични иновации и зеленият преход

За Уинстън Чърчил преди всичко са обстоятелствата и едвам по-късно водачите могат да работят в сходство с полезностите си. Но от време на време казусът не е в неналичието на действителни обстоятелства, а в неналичието на зряла оценка на същите.

Европейският съюз е водач в региона на зеления преход. Въпреки това след началото на войната на Русия в Украйна и енергийната война против Европа, породиха подозрения дали Европейски Съюз има реалистична дълготрайна визия. Емисиите на въглероден диоксид понижават по-бавно от нужното за реализиране на задачите в Парижкото съглашение, до момента в който в Германия даже се следи нарастване на излъчванията.

По данни на Евростат през 2020 година към 65% от електрическата енергия, създадена в Европейски Съюз, е от " базови " мощности: 24% от нуклеарна сила (въпреки че Германия преждевременно и наивно затвори 19 реактора поради “евтиния ” съветски газ) и 41% от въглищни и газови централи. Промяната през 2022 година е незначителна. В допълнение, производството на електрическа енергия от въглища и газ се е нараснало.

Това зелено деформиране наподобява се дължи на доверчивост, прекомерно пожелателно мислене, инерция или даже леност: уреждаме дотации, купуваме, инсталираме (с помощ) и по-късно си лягаме да спим. През това време слънцето/вятъра работи за нас.

Освен това към комплицираните технологии, които изискват висококвалифицирани и способени служащи – като идващото потомство нуклеарни технологии да вземем за пример – се появиха и идеологически бариери. Разбира се, възобновимите енергийни източници би трябвало да са отпред в листата на водещите фактори на зеления преход, само че с доста по високата успеваемост от актуалната и софтуерното новаторско развиване. Желателно е да се смекчат огромните упоритости, а не да се харчат пари единствено тъй като нещо е мечтано и на думи е хубаво.

През 2022г единствено 3% в света и 4% в Съединени американски щати от електрическата енергия е от ВЕИ (Марк Милс, Лекции Скааген). А дотациите в света са/бяха стотици милиарди. Нуждаем се от прагматизъм – и от нуклеарна сила.

Преодоляване на нуклеарната уплаха

През последните години съветският президент Владимир Путин и неговите доближени вложиха обилни старания и милиони евро в заклеймяването на избрани демократични институции и енергийни политики и източници.

 Снимка от енергийната рецесия в Германия
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР