За централните банки, в това число и за БНБ, изтеклата

...
За централните банки, в това число и за БНБ, изтеклата
Коментари Харесай

Димитър Радев: Банковата система у нас е сред най-добре капитализираните в ЕС

За централните банки, включително и за Българска народна банка, изтеклата година мина под знака на напъните за преодоляване на инфлацията и усмиряване на финансовите пазари посредством деликатно използване на по-рестриктивна парична политика, ориентирана към ограничението на кредитната агресия и оттова – на търсенето. Това написа шефът на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев в своя публикация, поместена в “Тримесечния бюлетин “ на Асоциацията на банките в България (АББ).  

В България кредитната интензивност, въпреки и с по-ограничени по отношение на 2022 година темпове на напредък, остана висока в изискванията на стабилно повишаване на депозитите, постепенно преместване на световния развой на повишение на лихвените проценти към лихвените проценти за семействата и при постоянна финансова позиция на банките. В подтекста на високата инфлация у нас, подхранвана частично и от фискалната агресия и мощния напредък на заплатите и частното ползване, Българска народна банка увеличи до 12% наложителните минимални запаси по привлечените от банките средства, изтегляйки ликвидност от паричния пазар и ограничавайки по този метод опциите за кредитиране. Същевременно, с цел да запази устойчивостта на банковата система по отношение на рисковете, подбудени от финансовия и бизнес цикъл, Българска народна банка поредно увеличи равнището на антицикличния финансов буфер от 0.5% през 2021 година до 2.0% през 2023 година За устойчивата финансова позиция на банките способства и поддържането на буфера за систематичен риск на равнище от 3%, показва шефът на Българска народна банка.

На фона на подхванатите ограничения на паричната политика, 2023 беше следващата мощна година за банковата система у нас. Според Европейския банков орган, банковата система в страната е измежду най-добре капитализираните в Европейския съюз. Ликвидната позиция се резервира доста висока с равнища на ликвидно покритие и чисто устойчиво финансиране, доста над регулаторните условия. Печалбата на банковата система е солидна, с главен принос от чистия лихвен приход. Същевременно делът на необслужваните експозиции продължи да понижава до исторически най-ниски равнища във всички съществени сегменти на кредитния портфейл,  прецизира гуверньорът на централната банка.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР