За целия Европейски съюз се отчита рекордно висок индекс на

...
За целия Европейски съюз се отчита рекордно висок индекс на
Коментари Харесай

Евростат: Годишната инфлация в България е 13% frognews.bg

За целия Европейски съюз се регистрира рекордно висок показател на потребителските цени за предходната година – 9,2 на 100, което е повече от три пъти над нивото от миналата 2021 година

 

В България междинната годишна инфлация, измерена по отношение на Хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ) в Европейския съюз, е била 13 на 100, сочат данните на европейската статистическа организация.

 

В съпоставяне с темпа на нарастване на цените през миналата 2021-ва, когато растежът е 2,8 на 100, повишаването на потребителските цени у нас се е ускорило с 10,2 процентни пункта през предходната година, или с над 4 пъти повече.

 

Общо за Европейския съюз - най-рязко повишаване е записано при жилищните разноски, като при енергоизточниците растежът е приблизително с 18%.

 

При превоза, където разноските са директно обвързани с горивата, повишаването е над 12%, а при храните и безалкохолните питиета – 11,9 на 100.

 

При останалите групи артикули и услуги повишаването е сред 2 и 8,1 на 100 като се изключи връзките, където приблизително за целия Европейски съюз се следи минимално поевтиняване.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР