За целите на това изследване на EMI са използвани данни

...
За целите на това изследване на EMI са използвани данни
Коментари Харесай

EMI: 2007 – 2019: Поскъпване на производството, поевтиняване на мрежата


За задачите на това проучване на EMI са употребявани данни от ценовите решения на КЕВР за интервала от началото на юли 2007 до края на юни 2019 година Поради това ценовите параметри са избрани не за календарна, а за регулаторна година – с начало 1 юли.

Изследването е ориентирано към цените на електрическата сила за крайните клиенти на контролирания пазар, присъединени към мрежа ниско напрежение. Важно е да се означи, че изчислените цени са междинни за тази цялост от клиенти. Тарифните цени – по категории консуматори и време – не са предмет на разбора.

Цените за произвеждане включват цената, по която Общественият снабдител продава сила на Крайните доставчици, всички добавки/задължения към обществото, избрани от регулатора за съответната регулаторна година и Данък добавена стойност. Поради недостатъчност на информацията, съдържаща се в ценовите решения, по отношение на утвърдените надценки по години за Крайните доставчици, тази съставния елемент не е включена в ценовите калкулация.

Цените за транспорт и достъп до мрежата са сумирани и оценени поотделно за ЕСО и за Електроразпределителните сдружения (ЕРД). Цените за транспорт и достъп за ЕРД са среднопретеглени за трите електроразпределителни сдружения на ЧЕЗ, ЕВН и EON /впоследствие EНЕРГО-ПРО/.

Изследвано е въздействието на софтуерните разноски на сила при систематизиране въз основа на одобряваните от КЕВР стойности за позволен разход (%, МВтч) и за покупна цена на съответната сила.

Цени на електрическата сила през 2019: по-високи с 29% по отношение на цените през 2007 година

През първата оценена регулаторна година (юли 2007 - юни 2008 г.) цената на електрическата сила на контролирания пазар за клиенти, присъединени към мрежа ниско напрежение (домакинства и малък бизнес), е била 146 лева./МВтч с Данък добавена стойност. З а дванадесет години цената е повишена с 29% - за интервала юли 2018-юни 2019 година един МВтч сила за същите клиенти към този момент коства 188 лева

Както се вижда от графиката по-долу, изменението на цените през интервала не е еднопосочно - те доближават своя пик от 194 лева./МВтч през 2012 година, а през идващите години цените се задържат на по-ниско равнище. Регулираните цени за интервала юли 2018-юни 2019 година към момента са с 6 лева./МВтч по-ниски от цените през 2012 година (графика 1)

Как главните действия в електроенергийния бранш са повлияли на цените? Какви промени са настъпили в структурата на цената на електрическата сила за обсъждания интервал? Известна изясненост по тези въпроси дават анализите по-долу.

Цени за произвеждане – с изпреварващ растеж и с все по-голям дял в сметките

Докато цялостните цени за обсъждания интервал нарастват с 29%, то цената за произвеждане нараства съвсем двойно - от 57 лева./МВтч през 2007-2008 година до 108 лева./МВтч през 2018-2019 година

Първоначален и главен фактор за повишението на тази ценова съставния елемент, чиято оптималната стойност от близо 117 лева./МВтч се записва през 2015 година, е капиталовият взрив при ВЕИ-мощностите. Преференциалните цени, по които се изкупува силата, създадена от тях, се покриват посредством специфични добавки към цената за транспорт, заплащана от всички ползватели на мрежата. Добавката за ВЕИ с размер 2,12 лева./МВтч се появява в ценовите решения за пръв път през 2009 година, стабилно нараства през идващите години и доближава до единадесеткратно по-високи размери от 23,78 лева./МВтч през 2018 година Към нея последователно се причисляват и добавки за поощряване на високоефективно комбинирано произвеждане на електрическа и топлинна сила и за финансиране на невъзстановяеми разноски. От 2013 година добавките са трансформирани и се калкулират в цена „ Задължения към обществото “, чийто общ размер доближава своята оптималната стойност от близо 38 лева./МВтч също през 2015 година (графика 2)

Известното усмиряване на цената за произвеждане след 2015 година се дължи на подхванати незабавни ограничения за стабилизиране на цените. Съществена част от финансовата тежест се пренасочва от крайните клиенти към енергийните предприятия посредством нови тарифни цени (цена за достъп на производителите), наложителни вноски във фонд „ Сигурност на енергийната система “, ограничение на изкупуването на ВЕИ-производството по преференциални цени. Все отново, най-голямо влияние оказват два фактора с обща стойност почти 5 милиарда лева : първо, потребление на всички доходи от продажба на квоти за излъчвания на парникови газове за понижаване на добавките за ВЕИ и комбинирано производство; второ, за сметка на Обществения снабдител НЕК, който натрупва през годините след 2012 година възходящ тарифен недостиг като резултат от продажби на сила по контролирани цени, по-ниски от доставните.

В последна сметка, макар подхванатите ограничения, въпреки всичко индустриалната съставния елемент в цялостната цена на електрическата сила (без ДДС) за клиентите, присъединени към мрежа ниско напрежение, нараства доста и като безспорен размер, и като условен дял - от 47% през 2007 година до 70% през 2019 година

Мрежата поевтинява с над 25%

При цените за мрежови услуги се следи противоположна наклонност: цената за транспорт през разпределителната мрежа на ниско напрежение през 2007 година е била с 13,15 лева./МВтч по-висока спрямо цените (за транспорт и достъп) в края на интервала, надлежно 51,40 лева./МВтч през 2007-2008 и 38,25 лева./МВтч през 2018-2019. Подобна, въпреки и по-скромна като резултат, е наклонността и при цените на ЕСО, при които сумата от цените за транспорт и достъп за крайните клиенти понижава с 3,5 лева./МВтч - от 13,30 лева./МВтч през 2007 година до 9,84 лева за 2018 година

Това води и до съответни структурни промени - относителният дял на мрежовата съставния елемент в цялостната цена на електрическата сила (без ДДС) понижава от 53% до към 30% през обсъждания интервал.

И по този начин, двете противоположни трендове – на повишаване на индустриалната съставния елемент и на поевтиняване на мрежовата съставния елемент оформят общото номинално нарастване на цялостната цена с 29%. (графика 3)

През интервала 2013-2015 година се следи внезапен спад на мрежовите цени, след което те още веднъж се повишават, само че без да доближават първичното си равнище от 2007 година, Причината за тази особеност e работилото по време на две регулаторни години решение на КЕВР за доста понижаване на цената на силата за софтуерни разноски. Това е осъществено посредством поддръжка на мрежовите оператори от АЕЦ Козлодуй, която им е продавала силата по цена от 30 лева./МВтч. За параленост, същите цени преди и след този интервал са в диапазона от 70 до 96 лева./МВтч.

Намаляването на софтуерните разноски за систематизиране – основен фактор за по-евтините мрежови услуги

Одобрените от КЕВР и включени в цените софтуерни разноски за сила при транспорт по разпределителната мрежа понижават 2,5 пъти през обсъждания интервал – от 21% от закупената сила през 2007-2008 година до 8% за ЕВН и ЧЕЗ и 9% за ЕНЕРГО-ПРО от 2014 година до момента. От своя страна, понижените софтуерни разноски на сила водят до по-ниски нужни доходи на ЕРД и са главният фактор за записаното поевтиняване на мрежовите услуги.

За целия интервал от 2007 до 2019 спестяването на сила, реализирано като резултат от понижените софтуерни разноски на сила на ЕРД, надвишава 30 млн. МВтч, което е съпоставимо с крайното ползване на сила в страната за една година.

От направените калкулации се вижда, че за интервала 2007-2019 година по-ефективната разпределителна мрежа (по-ниските софтуерни разноски на енергия) е довела до общо понижаване с 2 милиарда лева, надлежно със 150 млн. лева средногодишно, на сметките на присъединените към нея клиенти. (графика 4)

Различията в трендовете при спестяванията във тип на сила и на пари се дължат на ризличните цени на силата за софтуерни разноски (обяснени по-горе), определяни от КЕВР за съответните ценови интервали.

Фактури 2007 и 2019

Ето по какъв начин наподобяват оценените промени на цените на електрическата сила за интервала 2007-2019 година за клиентите, присъединени към мрежа ниско напрежение, показани във тип на примерни фактури при ползване 1 МВтч: (графика 5)

Трябва да се означи, че цените и тяхната динамичност, оценени нагоре, са в номинално изражение. По данни на Национален статистически институт, насъбраната инфлация за юли 2007-май 2019 година е 36,8%. Т.е. инфлацията изпреварва растежа на цените на електрическата сила - темпът на инфлация за интервала е с 6,3 процентни пункта по-висок от изчисленото нагоре номинално покачване на електроенергийните цени с 34%.

Повече по тематиката може да прочетете на: https://www.emi-bg.com/bg/home/article/5d2848182fb23701008b7c8c

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР