За трудното решение да избягаш, в името на по-добър живот.

...
За трудното решение да избягаш, в името на по-добър живот.
Коментари Харесай

Цената да си жена в Афганистан

За сложното решение да избягаш, в името на по-добър живот. За смелостта да останеш в родината си даже когато си застрашена да бъдеш лишена от всичко. За риска, който поемаш даже с появяването си на улицата.

Това е историята на няколко дами, обединени от едно - всички те са от Афганистан и животът на всяка една от тях се прекатурва след връщането на талибаните на власт.



Херат, западен Афганистан. Датата е втори септември. Група дами излизат на самоуверен, граничещ с безразсъдството митинг. Протестират против талибаните.

" През миналите две седмици дамите изчезнаха. Няма ги в университетите, няма ги по улиците. Скриха ни, не разрешиха ни. Борили сме се за правата си с години и няма в този момент да се откажем от тях ", споделя една от протестиращите.

От 14 август насам над страната е надвиснала сянката на мрачните времена от 1996 до 2001, когато талибаните бяха на власт, а дамите бяха лишени от правото да учат, да работят и даже да напущат дома си без компаньон мъж. Винаги покрити с бурка.

Бехеща Аргад доби популярност като първата жена, направила изявление с талибански водач. Два дни след завладяването на Кабул, техен представител влиза натрапен в студиото й.

" Когато пристигна се тормозих, тъй като не се бях забулила по този начин, както те считат за вярно. Набързо огледах дали облеклата ми са задоволително дълги и дали не се вижда част от тялото ми4, споделя Бехеща Аргад.



Поема надълбоко въздух и прави изявлението. То е част от пропагандната акция на талибанските водачи, в което се чуват обещания за тъждество на половете в страната. Чува се поръчка, че няма да бъдат лишени от правото на обучение и работа. Дни по-късно излиза наяве, че нищо от казаното не е било правилно. А животът на журналистката се трансформира в призрачен сън.

На всички дами в страната е подредено да носят хиджаб. Забранява им се да се демонстрират на екран. Забранява се въобще да се загатва за завладяването на властта. Арганд взема решение, че е време да избяга.

" За талибаните дамата е нищо. За тях ти не си човек ", споделя тя.

Телевизионният ефир със седмици беше наличен само за мъже. Докато ненадейно в четвъртък заран на екран се връща друга водеща - Ялда Али.



Да захвърли кариерата си, само че да избави живота си. Това е изборът на младата попзвезда Ариана Сайед. На 14 август получава телефонно позвъняване, което съгласно нея избавя живота ѝ. Препоръчват ѝ да се качи на първия аероплан и да напусне страната.

" Винаги съм се борила за правата на дамите и намерено съм подлагала на критика талибаните. Ето за какво, когато те пристигнаха, бях доста уплашена,. Стоях на терминала на летището и се питах какво ли ще стане, в случай че някой от тях ме разпознае. Какво ли щяха да създадат с мен и годеника ми... Трудно ми беше да потегли, само че знам, че сме късметлии, че сме живи. И единствено това има значение ", споделя тя.



Днес тя е в Съединените щати. Прекосила е Атлантическия океан на борда на претъпкан с търсещи късмет за нов и по-добър живот дами.

Други - като Мейсара, отхвърлят да изоставен страната си. Тя е доктор и не може да си показа да изостави пациентите си - " В началото бяхме доста обезпокоени, само че за благополучие ни разрешиха да продължим да лекуваме хората ".



След идването на талибаните останахме вкъщи единствено за ден. След това ни се обадиха и ни споделиха, че можем да се върнем на работа, споделя здравната сестра Нури.

Противоречиви послания насочат талибаните и медийната им политика е единствено един от образците. Говорител на новото коренно държавно управление разгласи, че в състава на кабинета няма да има дами. Той въпреки всичко добави, че те ще могат да работят в министерства или в правосъдната система, да вземем за пример, само че като помощници.

Светът следи от близко развиването на обстановката в Афганистан и най-много каква ще е ориста на дамите, които заради отвращение или неспособност да изоставен, в този момент ще живеят по разпоредбите на шериата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР