За трети пореден ден продължава първото заседание на парламента, в

...
За трети пореден ден продължава първото заседание на парламента, в
Коментари Харесай

Толкова са абсурдно големи окопите, които изкопахме

За трети следващ ден продължава първото съвещание на Народното събрание, в което той би трябвало да си избере ръководител.

В началото на деня още веднъж бяха признати процедурните правила.  След това от Движение за права и свободи за следващ път предложиха Йордан Цонев. От " Възраждане " издигнаха Цвета Рангелова. Българска социалистическа партия също продължиха с номинацията на Кристиян Вигенин.

Самият Вигенин също взе думата.

" Парламентът е напът да се обезсмисли изцяло. Всеки един от нас в тази акция разказваше на гласоподавателите какво ще направи, когато влезе в Народното събрание. Дори когато си съпротива, един работещ парламент ти дава опция.

Блокажът още на първото съвещание за жалост работи за тези, които желаят да покажат, че Народното събрание е непотребна институция. Обезсмисляме и себе си. Хората ще си кажат - а защо са ни тези партии в действителност.

Дали можем да лишим България от милиардите по Плана за възобновяване и резистентност или съответен бюджет? Сигурно в друга обстановка да бъдеш ръководител на Народното събрание е огромна чест. Вече не сме в такава обстановка. Българска социалистическа партия пое сериозен полтиически риск да излъчим кандидатура. Аз поемам личен политически риск, от позицията на пета политическа мощ. Моят автограф би стоял под решения, които не се поддържат от нашата парламентарна група.

Вие ме познавате. Знаете, че съм намирал метод Народното събрание да стига до решения. Това, което мога да ви предложа, е ръководителят и заместниците да работят в консенсус.

Зам.-председателите на двете най-големи групи постоянно да бъдат на трибуната. Решенията по дневния ред - мога да се наемам, че всяка парламентарна група да вижда своите оферти в първоначлания дневен ред. Оттам нататък е решение на болшинството.

Когато става въпрос за България, можем да се концентрираме. Обръщам се към всяка една парламентарна група за поддръжка. Но моята кандидатура не може да бъде резултат на партийни сделки. Това гласоподаване, което следва, е последното, в което вземам участие ".

Това сподели Вигенин.

Йордан Цонев също взе думата.

" Аз нямам терзания от кое място би могла да пристигна поддръжка. Приех номинацията в тази тежка обстановка, тъй като концепцията на Движение за права и свободи беше в условия на доста остра борба сред двете първи парламентарни сили третата да поеме отговорността и да отпушим процеса. Пръв сред равните не значи шеф на равните. Ако бъда подсилен, ще извърша това изискване.

Толкова са неуместно огромни окопите, които изкопахме, че в този момент не можем да излезем от тях. Ние имаме иституционален блокаж. Не можем да мръднем от окопите си и да изберем един човек сред 240 почтени хора. Ако смятате, че с това ще оправим страната - считат ни за луди!

Няма по какъв начин да обясниш на хората, че блокираш работата на най-важната институция по политически аргументи.

Понякога би трябвало да се поеме отговорност. Във всичките си изявления съм защитавал институията. Без институцията няма страна ", сподели Цонев.

Накрая цитира доктор Петър Дертлиев:

" На дълъг път се потегля с дребна крачка. "

Десислава Атанасова (ГЕРБ) подсети, че някои са приветствали изявления, че Народното събрание е извън, на улицата. Атанасова посочи, че съвсем 1 млн. българи са показали ГЕРБ и Движение за права и свободи.

" Те ли са вреда или риск? Никой да не наскърбява гласоподавателите на другите партии ", сподели Атанасова.

И попита по какъв начин ще се промени мнението на тези, които не поддържат никого.

" Продължавате ли това да го приказваме - че сме вреда и риск? Нямали сме право - да спечелим изборите и да сложим условия...

Нашата кандидатура беше оттеглена, с цел да има опция за диалози. Поздравих ви, че оттеглихте и кандидатурата на господин Минчев. Трябва храброст, водачество, разсъдък, мъдрост. Съгласихме се на екстравагантното предложение от " Демократична България " за ротация ".

Това сподели още Атанасова.

В последна сметка още веднъж имаше гласоподаване, което даде следните резултати.

Йордан Цонев - " за " 103, " срещу " 100, " въздържал се " 23;

Кристиян Вигенин - " за " 73, " срещу " 108, " въздържал се " 45;

Цвета Рангелова - " за " 27, " срещу " 95, " въздържал се " 94.

На балотажа резултатите бяха следните:

Йордан Цонев - " за " 103, " срещу " 101, " въздържал се " 22;

Кристиян Вигенин - " за " 75 " срещу " 125 " въздържал се " 25.

Председател още веднъж бе определен. Парламентът излезе в отмора и се свика следващ председателски съвет.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР