За трети пореден ден доброволно формирование Пловдив 112 участва активно

...
За трети пореден ден доброволно формирование Пловдив 112 участва активно
Коментари Харесай

Непоказвани кадри от бедствието в Старосел

 За трети следващ ден непринудено формирование " Пловдив 112 " взе участие интензивно в битката с огромните пожари, вилнеещи в Пловдивска област. След присъединяване си в понеделник и вторник в пожара до село Розино, Карловско, където пламтя 2-3 000 дка гора, в сряда 16 индивида от Доброволно формирование " Пловдив 112 " се бориха и с пожара в Старосел.

Екипите са образувани за подкрепяне активността на пожарникарите за преодоляване на полски пожар сред Старосел и Красново и да се попречи на огъня да стигне до гората.

" От името на управлението на Община Пловдив изричам благодарности за добре свършената работа, за навременната реакция и смелостта на всички доброволци от " Доброволното формирование “. Общите ни старания за преодоляване на спешни обстановки и бедствия ще продължат и в бъдеще “, съобщи заместник-кметът Йордан Ставрев и благодари и на Оперативна програма " Чистота “ и Оперативна програма " Градини паркове “ за съдействието им за даване на цистерни, с които е извозено нужното количество вода за потушаване на пожара.

Вчера следобяд е образуван екип от 4 индивида доброволци, който се насочва към Старосел. Те идват в 15:40 часа, тъкмо сега, в който полският пожар е минал от горски върхов в гората до селото и пламъците са стигали до най-крайните къщи. На мястото към момента не е имало пожарникари. Доброволците незабавно осведомят Регионална дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", че в Старосел огънят е стигнал обитаемото място. 

Екипът от доброволци стартира неотложно да оказва помощ на хората и да се бори с пожара, евакуирани са двама възрастни трудноподвижни индивида, живеещи в последните къщи на селото, на които е помогнато да стигнат на безвредно място в селото, надалеч от пожара. След това доброволците стартират да освобождават домашните животни от дворовете, тъй че да не изгорят живи. Организирано е живеещите наоколо хора също да им оказват помощ – и с култивиран маркучи, кофи и пясък стартират битка с горящите къщи, с цел да се забави оптимално разпространяването на огъня, до момента в който дойдат пожарникарите.

" В момента, в който дойдоха първите пожарни коли, огънят беше обхванал къщи и от двете страни на основната улица. Информирахме пожарникарите кои постройки и дворове към този момент са обхванати от пламъците и започнахме да оказваме помощ както с разпъването на линиите, по този начин и с гасенето. За благополучие имаше хидранти наоколо до горящите къщи, тъй че пожарните коли можеха да бъдат водоснабдени от тях за непрестанно подаване на вода “, описват за обстановката взели участие доброволци.

С общите старания на пожарникарите, доброволците от " Пловдив 112 “ и хората от селото към 18,00 часа обстановката към този момент е под надзор и разпространяването на пожара във вътрешността в селото е прекъснато.

В този миг идват още 12 доброволци от формирование " Пловдив 112 “ и битката с огнената буря продължава с нови сили, да не се разпростре в гората. През това време хеликоптер на военните излива вода от въздуха.

На залез слънце горският пожар към Старосел към този момент е локализиран и доброволците са почнали последователно да се изтеглят към Пловдив.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР