За трети път в рамките на 6 месеца новите 240 ...

За трети път в рамките на 6 месеца новите 240

Новите 240 сядат на депутатските банки, тържествено заседание на 47 НС

За трети път в границите на 6 месеца новите 240 депутати ще би трябвало да прекрачат прага на Народното събрание. За по-голямата част от това е изцяло ново начинание.

Точно в 9 ч. Запова тържествено съвещание на 47-ото Народно събрание.Още по темата28 ное 2021 20:5217822 ное 2021 07:310

За разлика от предходните два Народното събрание, когато орисница беше Мика Зайкова, този път на най-възрастният народен представител е лекарят Силви Кирилов от Има Такъв Народ. Той ще удари първия звънец за откриването на съвещанието.

След като депутатите положат клетва, ще изберат и непрекъснатия ръководител на Народното събрание, както и неговите заместници.

Третите парламентарни и втори предварителни парламентарни избори се организираха на 14 ноември. Победител стана „ Продължаваме промяната “ на някогашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, която има 67 депутати.

Партията на Бойко Борисов ГЕРБ с съдружния си сътрудник от Съюз на демократичните сили за повторно стана втора и ще има 59 депутати.

Трети са Движение за права и свободи с 34 народни представители, Българска социалистическа партия вкарва 26 депутати.

Победителят на изборите през юли „ ИТН “ на Слави Трифонов останаха пети с 25 народни представители.

На последните две места са „ Демократична България “ и „ Възраждане “ надлежно с 16 и 13 депутати.

Този парламент събира много млади национални избраници.

Всеки десети народен представител в новото Народно заседание е към 30-годишен, което прави 47-ото Народно събрание най-младото.

Най-младият народен представител е на 23.

Повечето национални избраници ще прекрачат прага на Народното събрание за първи път. Те нямат и сериозен политически опит зад тила си. Една не дребна част идват от IT сферата, измежду тях има експерти по криптовалути, други са адвокати, икономисти. Зад депутатските банки сядат още водач, ултрамаратонец, шахматист и рапарът Ицо Хазарта.

В първия си ден всеки народен представител ще получи директория с конституцията и краткотрайна карта за гласоподаване. Те ще гласоподават с тях, до момента в който бъдат свалени биометричните данни, с които системата за гласоподаване работи.

Поканени да участват на откриването на 47-я парламент са президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, президенти, заемали поста преди Радев, някогашни ръководители на Народно събрание, членовете на Министерския съвет, представители на правосъдната власт, Конституционния съд, на вероизповеданията, на дипломатическия корпус у нас.

Източник: dnes.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg