За трети път в историята си аукционна къща Кристис продава

...
За трети път в историята си аукционна къща Кристис продава
Коментари Харесай

Един от най-големите диаманти в света се продава на търг в полза на Червения кръст

За трети път в историята си аукционна къща „ Кристис ” продава на търг един от най-големите диаманти в света с благотворителна цел, като приходите ще отидат за Червения кръст, излиза наяве от прессъобщение на аукционната къща.

Камъкът с тегло 205 карата е от търга на скъпоценни камъни, проведен на 11 май в Женева, Швейцария.

Камъкът, който ще донесе доходи в интерес на интернационалната организация, носи името „ Червен кръст ”. „ За трети път за интервал от повече от 100 години ”Кристис ” ще предложи този извънреден блестящо жълт елмаз от 205,07 карата ”, показва в прессъобщението Франсоа Кюриел, ръководител на „ Кристис ” за Европа и началник на отдела за първокласни продажби. " Това е доста специфична връзка и голяма чест ".

Оригиналният занемарен камък, за който се счита, че е бил с тегло 375 карата, е придобит в мина на „ ДеБиърс ” в Южна Африка през 1901 година

Той се появява за първи път на търг на " Кристис "  през април 1918 година, като е оповестено, че приходите от продажбата ще поддържат активността на Червения кръст, напомня Артнет нюз.  Група от дилъри на диаманти, които работят с „ Де Биърс ”, дават диаманта за благотворителния търг. 

Камъкът тогава е продаден за 10 000 английски лири (около 782 000 $ днес) на лондонската бижутерска къща „ Ес Джей Филипс ”. През идващите десетилетия скъпоценният камък минава в ръцете на неколцина притежатели, като се счита, че най-после се оказва владеене на американски предприемач. За повторно камъкът се появява на търг на „ Кристис ” в Женева през 1973 година, когато е продаден за 1,8 милиона швейцарски франка (близо 4,7 милиона $ днес). Месеци по-рано той е разгласен за продажба на търг в Токио, само че е отдръпнат заради невисок интерес.

Аукционната къща неведнъж провежда продажби в поддръжка на интернационалната организация през последните 100 години, като в множеството случаи те са свързани с настъпили международни рецесии. Подобни продажби има през Първата международна война през 1981 г, през Втората международна война през 1940 година, по време на суданската революция през 1986 година, при рецесията с горските пожари в Калифорния, Съединени американски щати, през 2018 година

През 2020 година аукционната къща подари 500 от онлайн просветителните си курсове в поддръжка на комитета за набиране на средства на английския Червен кръст и предложи места в два от най-популярните си онлайн курсове на организацията. Приходи от онлайн курсове са дарени и на организацията в Съединени американски щати.

На търга на 11 май в Женева ще се продава и най-големият бял елмаз, предлаган до момента на търг. Крушовидният 228-каратов елмаз е с първична оценка 20-30 милиона щатски $. Камъкът с величина колкото кокоше яйце е придобит преди двадесетин агодини в Република Южна Африка и за първи път се излага на търг. През 2013 година 102-каратов бял елмаз бе продаден за 26,7 милиона щатски $.

През последните месеци цените на диамантите се повишиха, писа Блумбърг. " Де Биърс "  продаваше диамантите с 10 на 100 покачване на цената през януари, като цените на по-евтините набъбнаха съвсем с двадесет на 100, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР