За трети път през последния месец пред дипломатическата мисия на

...
За трети път през последния месец пред дипломатическата мисия на
Коментари Харесай

Нов протест с обидни скандирания пред българското посолство в Скопие

За трети път през последния месец пред дипломатическата задача на България в македонската столица в Скопие бе проведен митинг.

Както и при първите два митинга пред постройката на посолството на улицата се събраха единствено няколко десетки души, заяви БГНЕС.

Протестиращите носеха главно флагове със признака от Вергина. Участниците в митинга скандираха обидни думи против България и приканиха да се прекратят договарянията със София.

Организатор на митингите е някогашният градски водач на Социалдемократическия съюз и в този момент началник на групировката " Трета " Люпчо Палевски - Палчо. Според него " душманинът приемал мълчанието като единодушие "

Палевски е прочут с откритата си поддръжка за съветската експанзия в Украйна. Според него " управляващите в Москва сполучливо организират денацификацията на Украйна ".

В продължение на към час придвижването пред посолството бе изцяло блокирано. По време на митинга нямаше произшествия.

Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ също не стопира акцията си за отстъпки към България и желае да провежда референдум за така наречен френско предложение, което отвори вратата на Скопие за започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз.

Поведението на ВМРО-ДПМНЕ е основно, защото едно от изискванията за действителен старт на договарянията е българите да бъдат вкарани в конституцията на Северна Македония, което изисква две трети болшинство и не може да се осъществя без опозицията.

Засега ВМРО-ДПМНЕ са безапелационни, че не биха подкрепили конституционни промени.

На този декор Илхан Кючюк (ДПС), евродепутат от " Обнови Европа ", член на Външната комисия в Екологичен потенциал и докладчик за Северна Македония, разяснява пред бТВ, че " преговорният развой сред Европейски Съюз и РСМ към момента не е почнал, тъй като следва скрининг, който ще отнеме несъмнено време ".

" Това го знаем от българския опит. Година и половина до две години оценките за този скрининг би трябвало да бъдат дадени “, изясни Кючюк.

Той напомни, че френското предложение за евроинтеграция на РСМ беше предложение на Европейския съюз, признато с консенсус от всички страни членки. Освен това откри нужната политическа поддръжка, както в българското национално заседание, по този начин и в македонското.

" Трябва да потърсим опциите по какъв начин продължаваме ", добави той.

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев разяснява от своя страна, че за жалост в македонския парламент френското предложение бе признато единствено с гласовете на ръководещите.

По думите му, в случай че водачът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски прави своята акция с позиция против България, това ще блокира пътя на РСМ към Европейски Съюз.

" Много се надявам това да не се случи ", сподели Ковачев пред бТВ.

Кючюк сподели, че се съмнява, че френското предложение ще бъде отхвърлено с лека ръка.

" Предложението е на масата и би трябвало да гледаме на постигнатия компромис като опция ", уточни той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР