За трети път жители на село Варвара блокират главния път

...
За трети път жители на село Варвара блокират главния път
Коментари Харесай

Жителите на Варвара затвориха за кратко пътя Пазарджик-Велинград

За трети път поданици на село Варвара блокират основния път Пазарджик - Велинград, заяви bTV. Протестът е против кмета на община Септември Марин Рачев.

Над 300 души от селото са се присъединили в подписка с искане за цялостна проверка на общинската администрация в Септември. Поводът е, че с решение на Общинския съвет цената за транспорт на минерална вода от Варвара ще бъде нараснала от няколко стотинки до 3,60 лв. за кубик.

Около 100 души се събраха в 12 часа на разклона Варвара-Велинград. Протестът блокира придвижването за малко.

Това е трета протестна неделя. Мотото на гражданското неодобрение през днешния ден е: " Краде ли се минерална вода и от кого? ".

В събота - деня преди днешния митинг, се заприказва за контрапротест в отбрана на кмета на Септември Марин Рачев, само че все още контрапростестиращи няма.

" Протестираме, тъй като желаеме да се спрат кражбите, да се ревизира кои компании вземат пари без публични поръчки ", сподели един от уредниците. Участниците в недоволството упорстват също да се ревизира дали се краде вода и за какво за едни села има пари, а за други няма нищо.

Кметът Марин Рачев е на друго мнение. " Ако таксата беше повода, за какво не стачкуваха октомври, когато се одобри, а стачкуват, когато преобразувахме парцели от техните парцели от частна в общинска благосъстоятелност ", попита на собствен ред Рачев.

" Нашата концепция е посредством тези извори, тази минерална вода, да се развие района, не да им стопираме на тях достъпа. Нека си я употребяват, само че да употребяват, колкото им е нужна, а не всички водни количества да бъда захласнати от 2-3 компании ", акцентира той.

Припомняме, първият митинг на жителите от пазарджишкото село против седмократното повишаване на таксата за транспорт на минерална вода бе при започване на юли.

Тя беше нараснала по предложение на кмета на град Септември Марин Рачев. Според жителите на селото, това ще усили и на цените на туристическите услуги и ще попречи на развиването на туризма, от който се устоят доста фамилии в дребната родопска община. Те се притесняват и че ще намалеят визитите в публичните къпални в селото, тъй като внезапно ще се увеличи и цената на билета.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР