За трета поредна година раздаваме безплатен компост на граждани, но

...
За трета поредна година раздаваме безплатен компост на граждани, но
Коментари Харесай

Раздават компост в центъра на София

„ За трета поредна година раздаваме безвъзмезден компост на жители, само че за първи път ще го раздаваме в центъра на София! “, сподели столичният кмет Йорданка Фандъкова. За оптимално облекчение на всички искащи е оголен мобилен пункт. От него компоста ще бъде раздаван тази събота и неделя, сред 10 и 13 часа, на паркинга против формалния вход на Националния стадион “Васил Левски” (бул. “Гурко”).

„ И не забравяйте да си донесете квитаниция за платена такса “битови отпадъци” за 2017 или 2018 година – това е единственото изискване, с цел да получите своя пакет от 10 кг първокачествен компост “, подсети кметът.

Компостът се създава от преработката на био- и зелени градски боклуци в Инсталацията за биологично отнасяне „ Хан Богров “ на Завода за отнасяне на отпадъците на Столична община. Той е натурален обогатител на почвата, който задържа влагата и оказва помощ по-лесното и бързо асимилиране на питателните субстанции от растенията.

През 2017 година е раздаден гратис на жители 20,57 т първокачествен компост, а за 2015 година и 2016 година количеството е над 21 т.

Припомняме, че през 2014 година беше въведена в употреба инсталацията за биологично отнасяне на площадка „ Хан Богров ”, която се състои от Инсталация за компостиране на биоразградими боклуци и Инсталация за компостиране на зелени боклуци. Общият потенциал на инсталацията е 44 000 тона/годишно.

С построените съоръжения от боклуци произвеждаме запаси – ел. сила и компост. „ През 2017 година в компостиращите съоръжения за хранителни и зелени боклуци отчитаме: Преработени са 13 927 т зелени и 8558 т хранителни биоотпадъци. 8 876 тона създаден компост. 20,57 т. раздаден компост на жители. 70 000,49 лева доходи от продажба на компост. 2109 MWh проиведена електрическа сила “, обясниха от Столичната община.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР