За трета поредна година продължава катастрофалният срив на меценатството в

...
За трета поредна година продължава катастрофалният срив на меценатството в
Коментари Харесай

Продължава стремглавият срив на меценатството в България

За трета поредна година продължава пагубният срив на меценатството в България и за 2018 година са дарени едвам 13 380 лева в поддръжка на просвета и създатели и то от три физически лица. Това сочи отчет на министъра на културата Боил Банов до Министерския съвет.

Сумата е над два пъти по-малка от безплатно дарените през 2017 година 29 700 лв., която на собствен ред е двойно по-ниска от предоставените 60 259 ллв. за меценатство през 2016 година, когато в регистъра на меценатите са били вписани 4 физически и две юридически лица.

" През последните три години имаме действително понижаване с повече от 4 пъти на безплатно дарените средства от български меценати в поддръжка на родната ни просвета, което е цялостен срив ", показват от съдружие " Кинопамет “ в неделя. Организацията сигнализира, че е изцяло занемарен и занемарен формалният Регистър на меценатите към Министерството на културата. " На уеб страницата на ведомството в този по този начин значим указател попадат да вземем за пример имена на хора, които, уви, от дълго време не са към този момент сред живите ", означават от гражданското съдружие.

Според него, " най-скандалното в тази ситуация е, че за миналите над две години от мандата си министър Боил Банов и екипът му по този начин и не предложиха да бъде направен и признат нов, логичен и работещ Закон за меценатството, който да смени настоящия през днешния ден извънредно неудачен и нефункциониращ законов текст.

Сдружението счита, че има потребност от нов закон, който да формулира ясно написани правила за благодетелите на културата у нас. Това е от извънредно значение, тъй като финансирането от държавния бюджет е извънредно незадоволително и затова е належащо да имаме и донори, меценати, които да поддържат българските създатели, българското изкуство, показва се в позицията му.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР