За трета поредна година фермери и занаятчии от цялата страна

...
За трета поредна година фермери и занаятчии от цялата страна
Коментари Харесай

Коледен фермерски пазар в сърцето на София

За трета поредна година фермери и занаятчии от цялата страна ще се съберат на Коледен фермерски пазар в сърцето на София. Той ще се организира на 17 декември до храм-паметника „ Св. Александър Невски “  - при започване на ул. „ Оборище “, сред бул. „ Васил Левски “ и храм-паметника. Организатори са Столична община, общинско сдружение „ Пазари – юг “ и „ Хранкооп “.

Столичани ще могат да закупят непосредствено от производителите екологични и био артикули - сирена, млека, плодове и зеленчуци, месни деликатеси, зимнина и други.

За децата са планувани арт работилници.

Хората осъзнаха, че нямат достъп до чиста храна, до самите производители на храна, сподели в изявление за „ Хоризонт до обед “ Николай Генов от „ Хранкооп “. Той описа по какъв начин се е родила концепцията за основаването на хранителни кооперативи:

При всичките тези корпорации и вериги храната е безусловно анонимна. Не знаем къде е създадена, през какъв брой места е предходна и в действителност това е главната концепция на тези кооперативи. Събират се хора от града, с цел да поръчват непосредствено на фермери, като по този метод и ги подкрепят. За да могат да съществуват дребните ферми, би трябвало обществото да ги поддържа като поръчват от тях и разчитат на тях за храната си.

„ Хранкооп “ е група от хора, образувана преди шест години, която търси производители с качествена продукция, екологично отгледана, след което образува такива пазари. Група на „ Хранкооп “

има групи във Варна, Бургас, Русе, Пловдив, Велико Търново.

Ралица Касимова, също от „ Хранксооп “, разясни по какъв начин предлаганата храна се управлява:

Имаме система на петстепенен надзор, която стартира от персоналното доверие и минава през официално следене, като документи, визити на място, лабораторни проби и също по този начин насърчаваме потребителите да се интересуват кой, за какво, къде, по какъв начин създава храната. На потребителите им харесва да ни считат за поръчител и ние работим като подобен, само че няма по какъв начин да поемем цялата отговорност. Ние с8ме уредник на тези кооперативи и пазари.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР