За трета поредна година евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев подкрепя

...
За трета поредна година евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев подкрепя
Коментари Харесай

Евродепутатът Емил Радев подкрепи национален исторически конкурс във Варна

 За трета поредна година евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев поддържа националния исторически конкурс, който се организира във Варна под патронажа на кмета Иван Портних. Тазгодишното издание се състоя в границите на Фестивала на историята, проведен от Първа езикова гимназия взаимно с Регионалния исторически музей и осъществен с поддръжката на Фонд " Култура " на Община Варна.

Евродепутатът обезпечи награди за участници в историческия конкурс, който този път предизвика учениците от 58 гимназии в общо 52 града в страната с тематиката: " Надеждата за свободата ". Разкази и митове за хайдути, просветители и борци за национално избавление въодушевиха младежите да се включат с разработки в четири разнообразни категории – отчет, есе, презентация/филм и драматизация. В първата категория огромната премия завоюва Симеон Симов от варненската Първа езикова гимназия. Нейни възпитаници от клуб " История " взеха наградата и за драматизация, представяйки фрагмент от повестта " Маминото детенце " на Любен Каравелов. Първото място в категория " есе " зае Яна Раева от СУ " Васил Левски " в Троян, а най-високото отличие за презентация/филм завоюва Дафина Николова от СУ " Г. Бенковски " в Тетевен.

Емил Радев подари новата двутомна енциклопедия " България във Втората международна война 1941-1945 година " за всяко от учебните заведения, чиито ученици станаха спечелили в историческия конкурс. " С този жест бих желал да поддържа и положителната образователна среда, в която под упътванията на своите учители младите фенове на историята развиват знанията и креативните си умения ", разяснява Емил Радев и поздрави уредниците на състезанието за родолюбивата самодейност.

Екземпляр от енциклопедията, която съставлява задълбочено проучване на лицата и събитията, свързани с присъединяване на България в най-кръвопролитната война в човешката история, получи и СУ " П. Славейков " от Кърджали. Клуб " ИсторИка " към учебното заведение беше почетен със специфичната премия от кмета на Община Варна Иван Портних.

Сред формалните посетители на фестивала са проф. Кирил Топалов – публицист, преводач, някогашен дипломат във Ватикана и в Гърция, член на българо-македонската експертна комисия по въпросите на образованието и историята, проф. Димитър Веселинов - лингвист, преводач, учител в Софийския университет " Св. Климент Охридски ", Боян Ботев - ръководител на Фондация " Христо Ботев “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР