За транзита на амоняк през Одеса от Брежнев до наши

...
За транзита на амоняк през Одеса от Брежнев до наши
Коментари Харесай

Ще бъде ли завинаги обвързан руският износ на амоняк с Украйна?

За преноса на амоняк през Одеса от Брежнев до наши дни

Под контрола на английските разследващи служби и благодарение на канадската ЧВК GardaWorld киевският режим приготвя провокация, целяща да осуети самодейността на Организация на обединените нации за обновяване на преноса на амоняк по тръбопровода Толиати-Одеса, заяви военно-дипломатически източник пред РИА Новости. Предвижда се да бъдат взривени покривите на складовете и цеховете за амоняк в Одеския пристанищен цех, като това се показва като съветска ракетна офанзива. Както и в тази ситуация с подкопаването на Северните потоци, задачата е да се лиши съветската страна от опцията да доставя първични материали /в случая амоняк/ за експорт.

На 23 ноември съветският президент Владимир Путин разгласи готовността си да разшири работата по доставките на торове на международните пазари, като означи, че работата в тази посока „ върви добре, макар изкуствените спънки от редица страни “. Същото се потвърждава и от неотдавнашното изказване на заместник-генералния секретар на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси Мартин Грифитс.

Тръбопроводът за амоняк Толиати-Одеса работи и може да бъде рестартиран, сподели заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Вершинин в изявление за РИА Новости на 17 ноември. Дипломатът акцентира, че преносът по посочения маршрут " не би трябвало да бъде привързан с предварителни условия ".

Експортните доставки на артикули на OАО Toлиати-Aзот (Самарска област) и АО «Минудобрения» от Росош (Воронежка област) до пристанищния терминал в Одеса бяха прекратени на 25 февруари, ден след началото на СВО.

Дължината на продуктопровода Толиати - Росош - Днепропетровск - Григориевски лиман/Одеса, който работи от 1980 година, е 2420 км, в това число повече от 1400 км по съветска територия; годишен потенциал - до 2,6 милиона тона (тръбопроводът за амоняк е пуснат на цялостен потенциал през 1981 г.). Решението за построяването му е резултат от съглашения сред руското управление и Occidental Petroleum Corporation (OPC) на Арманд Хамър през 1973 година

Експортният маршрут минава през пет района на Руската федерация (Самара, Саратов, Тамбов, Воронеж, Белгород), Луганската национална република (част от Русия от септември 2022 г.) и три района на някогашната Украинска ССР. Амонякът се изнася през Одеса за Съединени американски щати (поне 50% от обема), за Франция (над 15%) и за две дузини други непознати страни.

За построяването на амоняка са доставени тръби и съоръжение от Съединени американски щати, закупени посредством омекотен заем за 25 години през 1975-76 година Договорът е подписан с компанията на Хамър и френската Anter.epoz. Част от заемните средства отидоха за построяването на Толиати-Азот, цех за амоняк и карбамид в Толиати, както и химическия терминал в Одеса в Григориевски лиман. Съветският, а по-късно и съветският амоняк се доставяше по неопределен контракт и на цени с 13-16% под международните.

Характерно е, че лобираше за този план от втората половина на 60-те години на предишния век, с бързото повишаване на задграничното търсене на амоняк и неговите производни, изключително на азотни торове, „ обичаният капиталист на Съветския съюз ” господин Хамър.

В началото на 70-те години на предишния век специалистите откриха, че е по-евтино да се внасят тези артикули, в сравнение с да се създават вкъщи, и даже политически по-изгодно. Покупките на зърнени култури от Съветския съюз в Северна Америка се уголемяват, а Москва на Брежнев е предразположена към политика на разведряване.

Съответно изборът в интерес на „ руския “ амонячен маршрут означаваше по-тясно консолидиране на Съюз на съветските социалистически републики в „ интернационалното разделяне на труда “ като снабдител на първични материали и като свръхзадача - подсилване на въздействието на Вашингтон върху търговията и външната политика на Москва. Скоро Арманд Хамер откри доверителни връзки с Леонид Брежнев, което способства за осъществяването на плана, стартиран при започване на 80-те години.

През 80-те години на предишния век беше планувано тръбопроводът да бъде удължен от региона на Одеса до едно от дунавските пристанища на Украинската ССР, само че тогава планът беше счетен за недоходоносен. И в този момент търсенето на съветски амоняк и продуктите от неговата преправка, изключително на азотни торове, нараства в цяла Европа...

От 80-те години на предишния век се преглеждат и други спомагателни благоприятни условия за експорт на амоняк: да вземем за пример беше препоръчано да се построи клон на тръбопровода за амоняк от Толиати до Новоросийск, Таман, Туапсе и Темрюк. Тези оферти бяха безпределно обсъждани, само че продуктопроводът до Одеса работеше пълноценно, Киев получаваше до 100 милиона $ годишно за преноса на амоняк ; експортните доходи на Руската федерация за експорт по този маршрут възлизат на 2,4 милиарда $ годишно.

Въпреки това съветският терминал за експорт на „ течни химикали “ в пристанището Таман (проект от началото на 2000-те години) в никакъв случай не е бил осъществен и няма проекти за свързването му с продуктопровод към съветските производители на амоняк и свързани артикули. Предложеното създаване на такива терминали още веднъж се бави. Руските производители на тези артикули от дълго време употребяват специфични уреди в пристанищата на Одеса, естонския Силамяе и латвийския Вентспилс (1) за експортни доставки, само че от 2022 година потреблението им „ стана съвсем невероятно “.

Има мнение, че " изчакването " на съветския бизнес във връзка с тези планове се дължи на... вярата за скорошно обновяване на претоварването в Украйна и балтийските страни на съветски петрол и химически артикули в цялостен размер (?). Забавянето на строителството на Таманския терминал може да се дължи на каузи на „ хамъровския “ OPC в украинския бранш на тръбопровода за амоняк Толиати-Одеса и в терминала за амоняк в Одеса. Ако е по този начин, тогава желанието за трайно обвързване на съветския експорт на амоняк с Украйна и Северна Америка е явно...

Забележка

(1) Има информация за продължение на износа на някои размери беларуски (Новополоцки нефтен и газохимически комплекс) и, евентуално, съветски „ насипни “ химикали през Вентспилс. Русия неведнъж е обявявала прекратяването на износа на химически артикули през Латвия при започване на 2000-те години.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР