За това се разбраха на среща в екоинспекцията днес кметът

...
За това се разбраха на среща в екоинспекцията днес кметът
Коментари Харесай

РИОСВ започва извънредна проверка на Лукойл заради нетърпимата смрад

За това се схванаха на среща в екоинспекцията през днешния ден кметът на Община Бургас Димитър Николов и инж. Тонка Атанасова - шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Екоинспекцията би трябвало да откри дали е нарушена клаузата, съгласно която при избрани метеорологични условия и инверсия на въздуха, предприятието би трябвало краткотрайно да лимитира индустриалния потенциал на инсталациите си, с цел да не се позволява повишени равнища на миризми, без значение дали има превишение на допустимите по норма параметри за чистотата на въздуха.

"Ние държим да знаем истината от представителите на Регионална инспекция за опазване на околната среда, спазени ли са тези параметри на комплексното позволение и дали предприятието е понижило натоварването на мощностите си ", сподели след срещата Димитър Николов.

"Настояваме да се прекрати още от през днешния ден работата по изчистването и преработката на старите еко вреди, които са на три работни площадки - Росенец, до "Меден рудник " и на територия на предприятието. Разрешението за технологията по изгребването е обещано през 2002 година и съгласно нас би трябвало да се търси модерна технология, която да понижи изпускането във въздуха на остри и задушливи миризми на въглеводороди ", добави кметът на Бургас. Той ще желае подпомагане от Министерството на околната среда и водите, което е издало разрешението и одобрило технологията и откакто експертите предлагат ново софтуерно решение за рекултивация, работата по преработката в тези басейни би трябвало да продължи, защото това е належащо за възстановяване на екологичните условия в Бургас.

Кметът на Бургас ще изпрати и писма до управленията както на "Лукойл ", по този начин и на "Кроношпан " с искане двете предприятия да закупят със свои средства ново съоръжение - газ-анализаторни станции, които да бъдат инсталирани в комплекс "Славейков " и да правят 24-часов мониторинг на индикаторите на въздуха, а резултатите от замерването да се излъчват онлайн на уеб страницата на Регионална инспекция за опазване на околната среда и Община Бургас.

Комплексното позволение на "Кроношпан " ще бъде променено като условие към предприятието ще бъде да прави 24-часов мониторинг на излъчванията във въздуха.

Според шефа на РИОСВ-Бургас инж. Тонка Атанасова инспекцията взаимно с Изпълнителната организация за запазване на околната среда-София са направили замерване с портативна газова инсталация на 16 точки в града след многочислените сигнали на жители. Никой не отхвърля, че миризмата е реалност и заради тази причина ще се извърши инспекция на комплексното позволение на "Лукойл Нефтохим Бургас " за осъществяване на изискванията в него. Според Атанасова най-вероятно миризмите са от обработката на минали екологични вреди. "Ще бъдат преразгледани ограниченията, с цел да не се получава наново тази миризма, която се усеща в целия град, макар че нямаме превишение на индикаторите за въглеводороди ", добави още инж. Атанасова.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР