За това настояват и работодателските организации, изтъкна социалистът “Хубаво е

...
За това настояват и работодателските организации, изтъкна социалистът “Хубаво е
Коментари Харесай

Таско Ерменков: Най-евтин е газът от “Газпром”. Трябва да продължим договорите си с тях

За това упорстват и работодателските организации, посочи социалистът

“Хубаво е да търсим различни източници, само че и да си продължим договорите с “Газпром ”. В момента България не е в положение да задоволи на 100% газовата си нужда в случай че нямаме договорите с “Газпром ” – най-малко в околните 1,5 – 2 години. ” Това съобщи членът на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия и енергиен специалист Таско Ерменков в предаването “Референдум ” по Българска национална телевизия.

“В договорите на никое място не е написано, че се сменя цената от долари в рубли. Там е написано дадена цена в долари и тази цена в долари би трябвало да бъде преведена безотносително по курса, по който ще се обмени по-късно в рубли. Моментът на заплащането се счита моментът, в който рублите от сметката на купувача са отишли в сметката на продавача. Единственият проблем, който би трябвало да бъде решен, е да се посочи с съветската страна какъв е срокът сред влизането на доларите по сметката на купувача и влизането на парите от сметката на купувача в продавача ”, изясни Ерменков.

Той акцентира, че би трябвало да се търсят разновидностите, при които природният газ е надеждно обезпечен като количества и е на естествени цени. За доставката на полутечен газ социалистът разяснява: “На 1000 куб. м природен газ, 250 куб. м отиват като разход за неговото втечняване – т.е. плащаме за 1000 куб. м, получаваме 750. Допълнително е превозът, в допълнение е регазификацията, в допълнение е минаването през трасетата. Цената няма по какъв начин да излезе такава, каквато е на тръбния газ. Затова това е вид, който може да се преглежда, само че като допълващ, а не главен. Ако ние не си подсигуряваме тръбен газ, в случай че ние не си подновим договорите с “Газпром ” досега, до който успеем да намерим алтернативата на тръбния газ, не можем да приказваме за сигурност на доставките на естествена европейска цена. ”

По думите на Таско Ерменков ГЕРБ не са създали нищо по въпроса с рандеман на газ от лични източници, припомняйки няколкократното закъснение на удължаването на разрешението на OMV да изследват в блок “Хан Аспарух ”, както и че не се е направил спомагателен опит за изследване в “Тервел ”. Той бе безапелационен, че добивът на шистов газ в България е безусловно недопустим.

“Работодателските организации на България, произвеждащи 82% от Брутният вътрешен продукт на страната и даващи 85% от работните места на хората, твърдо декларират, че договарянията с “Газпром ” би трябвало да бъдат възобновени, с цел да може индустрията и стопанската система на България да не пострадат в околните години. Не виждам от кое място може да пристигна по-евтин газ ”, сподели в умозаключение Ерменков.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР