За това, че Генералният щаб на Северна Македония е одобрил

...
За това, че Генералният щаб на Северна Македония е одобрил
Коментари Харесай

Северна Македония дава на Украйна 12 бойни хеликоптера

За това, че Генералният щаб на Северна Македония е одобрил прехвърлянето на 12 хеликоптера Ми-24 на Украйна, заяви министърът на защитата на тази страна Славянка Петровска в ефира на локалния ефирен канал Алсат.

Северна Македония е подготвена да даде на Украйна 12 хеликоптера Ми-24, които страната закупи от Украйна още през 2001 г. Това решение беше утвърдено от Генералния щаб на Северна Македония и в този момент държавното управление на страната би трябвало да удостовери предаването на техника на съвещание, което ще се организира на 29 март.

Според министъра на защитата на Северна Македония Славянка Петровская отбранителната дарба на нейната страна няма да пострада от прехвърлянето на този вид военна техника на Украйна. В подмяна на трансферираните хеликоптери Северна Македония ще закупи нови, само че към този момент западни хеликоптери.

По думите на министъра на защитата това са хеликоптери, които са към края на периода си на употреба, само че въоръжените сили на Украйна в действителност имат потребност от тази техника и тя е добре позната на украинските летци. Славянка Петровска посочи, че част от тези хеликоптери Ми-24 не са били употребявани от въоръжените сили на Северна Македония от известно време.

Според Defense24 четири от тези 12 хеликоптера са осъвременени. По-специално, хеликоптерите получили нова авионика, която разрешава потреблението на очила за нощно виждане, както и системата за нощно виждане Aviators. Освен това хеликоптерите получили нова съвременна навигационна система и други актуализации.

Припомняме, че Северна Македония предаде четири щурмови самолета Су-25 на Украйна. Прехвърлените самолети не са в летателна валидност, тъй че евентуално ще бъдат употребявани за аварийни елементи.

Също по този начин предишното лято, съгласно известия в медиите, Северна Македония съобщи на Украйна 4 самолета Су-25, които бяха закупени от Украйна преди 20 леи.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР