За тези потребители важна е марката, а не ценатаЗа много

...
За тези потребители важна е марката, а не ценатаЗа много
Коментари Харесай

Поколението Зет атакува моловете

За тези консуматори значима е марката, а не цената

За доста хора празничният дух с наближаването на Коледа е обвързван с визитата на търговски центрове и с извършване на покупки на всевъзможни нужни и не толкоз нужни артикули.

Пазаруват млади и остарели, небогати и богати, само че има една група купувачи, които с най-голямо озлобление посещават моловете през този празничен сезон. Изглежда, че те не се тормозят от нестихващата инфлация, която намалява покупателната дарба на парите им.

Поколението " Зет " нападна моловете

Тази консуматори са част от поколението " Зет " (Z),според самостоятелния проучвателен център " Пю рисърч сентър " (Pew Research Center). Към поколението " Зет " принадлежат родените сред 1997 година и 2012 година, написа Инвестопедия, предава Българска телеграфна агенция.

" Напливът от представители на поколението " Зет " в доста магазини беше една от присъщите черти на " Черния петък " през тази година ", отбелязва Кристен Класи-Зумо, анализатор в региона на стилната промишленост към компанията за пазарни изследвания Ен Пи Ди (NPD), представена от Си Ен Ен.

" По-младите консуматори безусловно " наводниха " моловете. Те се държаха по този начин, като че ли " Черният петък " е обществено събитие. Идваха по-рано, съпроводени от другари. Идваха, с цел да пазарят ", споделя тя. " Черният петък ", или петъкът след Деня на благодарността, в Съединени американски щати обичайно дава началото на извършването на покупки за Коледните и Новогодишни празници.

Корпорацията " Пи Ар И Ай Ти " (PREIT), която има 18 мола в Съединени американски щати, удостоверява, че потребителите от поколението " Зет " са " атакували " магазините с цялостна мощ.

" По време на уикенда за " Черния петък " имаше купувачи от всички възрасти, само че сигурно наблюдавахме мощно показване на младежката публика. По наши неофициални данни, някои от най-силните ни продажби са осъществени с помощта на търговски марки, които са измежду най-предпочитаните от поколението " Зет ", както и в магазините ни за дамска и мъжка мода ", споделя Джо Корадино, основен изпълнителен шеф на " Пи Ар И Ай Ти ".

" Младежите от поколението " Зет " вървят по магазините освен, с цел да пазарят. За тях това е опция да са дружно и да се забавляват в свободното си време ", счита Кристен Класи-Зумо.

Важна е марката, а не цената

Когато става дума за облекла, които са особена уязвимост на по-младите консуматори, представителите на поколението " Зет " показват известно неуважение към цените, само че са доста придирчиви към марките (бранда) на стоките, които купуват.

Анализатори на потребителските настройки отдават дължимото на онлайн обществените мрежи, измежду които " Тик Ток " (TikTok) и " Инстаграм " (Instagram), за налагането на даден бранд като доста мечтан от младежите. Това включва скъпата марка спортни дрехи " Лулулемън " (Lululemon), при която цената на един дамски чеп може да доближи до 120 $ и повече. Любимата скъпа фешън марка на потребителите от поколението " Зет " в Съединени американски щати е " Арициа " (Aritzia). Те избират и по-евтините вериги от магазини за облекла, като " Гараж " (Garage) " ПакСън " (Pacsun) и " Еъри " (Aerie), отбелязва Си Ен Ен.

" Промоциите не са притегателна мощ за тези купувачи. Един от трима консуматори на възраст сред 18 и 24 години първо ревизира в обществените мрежи какво е " крепко " да се носи сега, преди да стартира да пазари ", споделя пазарният анализатор Класи-Зумо.

" Представителите на това потомство са склонни да черпят ентусиазъм и по други способи, в това число и посредством посещаване на място в самите магазини. И това се видя по време на " Черния петък " през тази година ", отбелязва тя.

Докато по-възрастните консуматори са по-чувствителни към цените на стоките, изключително на фона на високата инфлация, пониженията и промоциите не са най-важни за младежите, които се интересуват повече от това кои са марките облекла, за които се твърди, че е " крепко " да носиш сега.

Но в миг, когато цените са най-високото си ниво от 40 години насам, стартират леко да се трансформират и потребителските настройки на поколението " Зет ".

" Те ще си купят " наложителните " неща, без значение от цената и може би няма да се охарчат и за артикули, които са в листата им с движимости, които е " хубаво да имаш ", (но не непременно - бел. ред.) ", отбелязва Кристен Класи-Зумо.

Младите хора не купуват единствено облекла

Ако се питате, какво друго, с изключение на облекла, са купували младежите в Съединени американски щати по време на уикенда към " Черния петък ", то отговорът е: " Козметика и електроника ", споделя Брайън Манделбаум, основен изпълнителен шеф на консултантската компания за разбор на потребителските настройки " Ътейн " (Attain).

" Любимите им търговски вериги са " Бест бай " (Best Buy), " Сефора " (Sephora), " Алта " (Ulta) и " Ти Джей Макс " (TJ Махх) ", прибавя той.

" Потребителите от поколението " Зет " по принцип не са обременени от заплащането на битови сметки, тъй че не мислят толкоз доста за инфлация и цени ", счита основният изпълнителен шеф на консултантската компания " Ътейн ".

Къде пазарят хората на междинна възраст в Съединени американски щати?

Потребители в Съединени американски щати от поколението " Уай " (Y), известно като " Милениум ", които са родени сред 1981 година и 1996 година, пазарят най-вече в търговски обекти за артикули на ниски цени, в магазини за домашни използва и в универсални магазини, както и онлайн. Сред желаните от тях търговски вериги са " Таргет " (Target), " Колс " (Kohl’s) и " Амазон " (Amazon), отбелязва още Манделбаум.

Американците са купували всевъзможни артикули, от играчки до електроника, привлечени от забележителните понижения през 5-дневния интервал сред Деня на благодарността и най-голямото комерсиално онлайн събитие в Съединени американски щати, известно като " Кибер понеделник ", демонстрират данни от продажбите, съобщи Ройтерс.

Рекордните 196,7 милиона души са пазарували през този интервал, заяви американската Национална федерация за търговия на дребно през предходната седмица. Продажбите на дребно се покачват с 11 %, без да са поправени по отношение на инфлацията, сочат данните на " МастърКард спендинг палс " (MasterCard Spending Pulse).

Дали този връх ще бъде усъвършенстван при извършването на покупки за Коледните и Новогодишни празници, следва да забележим.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР