За тези, които морето и летните жеги не са подходащите

...
За тези, които морето и летните жеги не са подходащите
Коментари Харесай

Приказни кътчета, които си заслужава да се видят наесен

За тези, които морето и летните жеги не са подходащите услоия за отмора, то есенното пътешестие е добра концепция. Има места, които наподобяват приказни в есенна одеждa. Ето някои от тях, които си заслужават ба бъдат видени. 
Каньонът на водопадите край Смолян
Каньонът на водопадите е една от екопътеките в България с най-приказна атмосфера. Пътечките се вият измежду дърветата, които есенно време пламват в алено и оранжево, дървените мостчета са покрити с окапали листа, а мъховете са наситенозелени.

В гората се чува единствено ромонът на реките и водопадите, а по построените места за пикник по пътя можете да спрете за обяд.

Лещен

Кацнало на безоблачен скат, село Лещен е отлично място, на което да се порадвате на есенното слънце. Разходете се из пустите, застлани с калдъръм улици, с цел да усетите аромата на старите къщи. От високите елементи на Лещен се разкрива невероятна гледка към пиринските скатове.

Много от къщите се дават за нощувки, в селото има и механа.

Дяволският мост край Ардино

Родопите постоянно са добра концепция за есенни разходки - гъсто покритите им с гори скатове замязват на родопска рогозка. През този сезон можете да видите фамозния Дяволски мост край Ардино на фона на яркооранжевите скатове.

Меандрите на Арда

Източните Родопи към момента остават малко прочут регион - Мека за отдадените в тайните им и за феновете на дивите места. Невероятните меандри на река Арда са едно от най-популярните места в тази част на България - завой след завой реката се извива, като че ли не може да реши накъде тъкмо желае да тече.

На няколко панорамни скали над Арда можете да се изкачите, с цел да видите хубостта ѝ отвисоко. Ако имате шанс, ще има и ниски облаци.
Златоград
Да стартираме от най-южния град в България. Златоград се намира в област Смолян и е наоколо до границата с Гърция. Още с влизането в града ще усетите духа на Възраждането. Улиците са калдъръмени, а първите етажи на къщите са музеи или дюкяни на старовремски обичайни занаяти, които се поддържат и до през днешния ден. В достоверната конюнктура можете да видите онлайн по какъв начин се обработват вълна, четина или памук. Има работилници за предачество, плетачество и тъкачество – с вертикален и водоравен стан, абаджийство, гайтанджийство и терзийство. Златоград е единственото място, където се създават неповторими сувенирни ножове от кози рог, който се прикрепя майсторски към особено направена дървена ръкохватка.
Село Манастир
Знаете ли, че това е най-високото село на Балканите? Намира се на 48 км от Пловдив и е ситуирано на впечатляващата надморска височина от 1460 м. Край селото е построена и екопътека, която доближава до хубав водопад. Основано през 1890 година върху останките на остаряло населено място, село Манастир се намира на към 20 км след град Лъки. В региона е имало сринат манастир, по тази причина и първите поданици са дали това име на селото.
 Велинград
Градът с най-добрите СПА хотели. Мястото, където може да прекараме целия дъждовен ден в хотела. Ако времето е слънчево може да се разноските до местността Гергевана, среща се в Чепинското корито на Родопите. Може да си извършите пикник и да се насладите на природата.
Чепеларе
Само на към 80 км от София дребното китно родопско градче Чепеларе притегля доста туристи когато и да е на година. Интересен факт е, че Чепеларе е вторият най-високо ситуиран град в България. А това значи – извънредно пресен въздух и невероятни гледки към Родопите. В непосредственост се намират „ Чудните мостове ” – този скален феномен си заслужава да се види и разходката до него е превъзходен метод да се откъснете от сивото си всекидневие. В Чепеларе може да видите и църквите „ Св. Анастасий ” и „ Св. Богородица ”. В този край може да се насладите още на връх Снежанка и обсерваторията Рожен.
Орлово око
На покрива на Родопите! Когато приказваме за красиви гледки, това е мястото, на което си заслужава да се отиде. Не е за хора, които се опасяват от високо, само че да поемеш риска и са насладиш на красивата панорама си заслужава. За да стигнете до Орлово око, би трябвало да преминете през тясното Буйновско ждрело, където на множеството места две коли не могат да се разминат. Изкачвате се на 1563 м надморска височина, на родопския връх Свети Илия, и стъпвате на платформа – в краката ви е пропаст, а пред очите ви – планината като карта. Виждате връх Голям Перелик, Гърция, Пирин, а под вас са село Ягодина и Буйновското ждрело. Мисля, че си заслужава, а вие?
 Чудните скали на язовир Цонево
На 4 км от варненското село Аспарухово, тъкмо там, където крайбрежията на язовир Цонево са най-стръмни, като приказни кули на палат се извисяват Чудните скали. Това са към десетина красиви скални игли, високи към 40-50 м, формирани от въздействието на водата и вятъра върху варовика. През скалите са прокопани три тунела, през които можете да минете, а под тях в язовира умерено си плават лодки.
 Село Ковачевица
На първо място ще слага село Ковачевица – в югозападния край на Родопите, на 24 км от Гоце Делчев. В това скътано селце ще се чувствате като че ли участвате в „ Мера съгласно мера ” или в „ Мъжки времена ”. Всъщност тези два кино лентата са снимани точно там, само че и през днешния ден жителите на селото не престават да живеят в същите каменни къщи с дувари и покриви от плоски каменни плочи. Над тесните калдъръмени улици са надвиснали чардаците и еркерите на двуетажните и триетажните къщи, присъщи за довъзрожденския интервал. Стаите са с огнища, с килери, със непокътнати пещи, които не са бутафория, а се употребяват по предопределение. Когато се наситите да гледате постройките, можете да се спуснете по поречието на река Канина, да видите Синия вир или да се разноските из боровите и буковите гори в близост. За множеството идентични по мярка дупки върху скалата „ Кози камък ” се твърди, че са копие на звездното небе над региона. Наблизо се намират и селата Рибново, Долен и Лещен, които не са по-малко атрактивни дестинации и заслужават вниманието ви.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР