За тези близо шест месеца вече в страната са починали

...
За тези близо шест месеца вече в страната са починали
Коментари Харесай

Доц. Мангъров проговори за починалите от коронавирус, тестовете и ваксината

За тези близо шест месеца към този момент в страната са умряли към 60 000 души от всевъзможни други болести. От или с ковид са умряли 480 души, или по-малко от 1%. За какво увеличение на смъртността става дума, съобщи в изявление пред trafficnews.bg доцент доктор. Атанас Мангъров.

- Как анализирате обстановката с ковид в България?

- Нищо изключително не се случва. Откакто нещата започнаха, през март, до момента процентът на позитивните проби е еднакъв. Доколко те са правилни и до каква степен позитивните са новооткрити, а не са на хора, които лежат в лечебните заведения и им се вършат контролни проби, това никой не може да каже. Интензивните също са относително идентичен брой хора. Хоспитализираните са много повече, само че заради обстоятелството, че лечебните заведения са търговски сдружения и би трябвало по някакъв метод да се устоят, те са заинтригувани всички позитивни да ги вкарват в болница. Независимо дали имат потребност от това.

- Но смъртните случаи се усилиха, всекидневно се регистрират по 7-8, даже над 10 умряли.

- Повечето са възрастни, с куп съпътстващи болести. Не трябваше да се гонят хора във заводи и фабрики, които са здрави и да се заразят, няма да им стане нищо, а се изпуснаха случаите в домовете за остарели хора. Там заплахата някой да се болести и да му се случи нещо неприятно е доста по-голяма.

За тези близо шест месеца към този момент в страната са умряли към 60 000 души от всевъзможни други болести. От или с ковид са умряли 480 души, или по-малко от 1%. За какво увеличение на смъртността става дума? Имаме ли нов вирус, сигурно хора умират със или от него, в множеството случаи със. Но никога не може да се приказва за някакъв мор, в случай че не желаеме да виждаме нещата по този метод.

- В света още веднъж има повишаване на новозаразените.

- Не виждам нещо такова. Просто нараства страхът и мисля, че този боязън ще продължи да нараства и ще продължи да се вселява измежду хората до тогава, до момента в който не минат президентските избори в Съединени американски щати и на някои други места.

- Какво мислите за основаната в Русия ваксина против COVID-19?

- Твърде малко е известно за тази ваксина. Ако тя е направена, това е едно доста съществено достижение. Но с цел да бъде вкарана една ваксина в всеобща приложимост, като оставим настрани всички желания за проявление на предимство, на великолепие, тя би трябвало да бъде добре изпитана. Което към момента няма по какъв начин да бъде направено просто тъй като периодите за това са прекомерно дребни. Най-вероятно това ще стане в придвижване.

Но неслучайно една от най-големите компании - " Астра Зенека ", получи от Европейската комисия правото да бъде освободена от юридическа отговорност за възможните ваксини против COVID-19, които тя ще създаде. Това значи, че каквито и нежелани реакции да се получат след използването на една такава ваксина, която в тази ситуация с „ Астра Зенека” още не е направена, компанията ще бъде освободена от отговорност. В страна като Русия, където явно имунизацията се създава от страната, е доста мъчно страната да бъде съдена и да ѝ бъде търсена някаква отговорност при възможни нежелани постваксинални реакции.

- България би трябвало ли да направи някакви стъпки за закупуване на ваксина?

- Още е доста рано. Ваксината не е вкарана в произвеждане, не е изпитана. За да бъде вкарана една такава ваксина в нашата страна, в случай че ние сме част от Европейския съюз и в нашата страна важат всички регулации, които са в действие в Европейски Съюз, това няма по какъв начин да стане. Лошото е това, което споделих, че някои компании производители към този момент вземат ограничения да бъдат освободени от отговорност при възможни нежелани странични реакции от техните ваксини. Което е тревожно.

- А по какъв начин оценявате възможностите за ваксина на нашия екип от Българска академия на науките?

- Нашите шансове са като да се класираме на Световното състезание по футбол. Имаме шансове.

- Ваши сътрудници предизвестиха, че ще стане рисково наесен, когато сезонният грип се смеси с ковид. Споделяте ли това мнение и какво мислите за ограниченията, които се обмисля да бъдат въведени в учебните заведения за новата образователна година?

- Ще стане рисково, тъй като ние нарушаваме един главен принцип в медицината. Необходимо е в лечебни заведения да влизат единствено хора, които са заболели. Всички останали, на които им няма нищо, просто би трябвало да продължат да живеят обикновено – да вървят на учебно заведение и на работа. А не да обикаляме и да изследваме здрави хора и съгласно резултатите от проучванията да ги затваряме, да ги карантинираме. Ако на децата им няма нищо, те просто би трябвало да вървят на учебно заведение. Ако някой се разболее, би трябвало да си остане у дома, както се е случвало с всички сходни болести до момента. Това, което се споделя, че в случай че в един клас се откри дете, позитивно на COVID-19, класът ще бъде подложен под карантина, просто е невероятно. Децата ще стартират да си търсят позитивни проби за ковид, както се е случвало постоянно до момента в учебния фолклор.

Предложенията, които се вършат за новата образователна година, са цялостно безумство. Сигурен съм, че е с положителни планове, за да се ограничи възможното разпространяване на инфекцията. Но имам възприятието, че то се прави от същите хора, които през март вкараха КПП-тата, които чакаха чувалите с трупове, хладилниците. Просто тези ограничения няма по какъв начин да бъдат въведени в учебните заведения. Да се карат децата да вървят с маски в междучасието, в час да ги махат, другите класове да са в друг времеви график – който го мисли, в никакъв случай не е ходил на учебно заведение и в никакъв случай не се е занимавал с деца. Ако ще се работи по този начин, това е един доста прекрасен метод да се унищожи цялата образователна година. И в случай че ще се прави това, най-добре е да се разгласи тя за нулева.

Не бива да се не помни, че децата са минимум изложени на заплаха да се разболеят тежко, когато се заразят. И в действителност те са тази част от популацията, която би трябвало да се срещне с инфекцията, да я прекара. Всички ограничения, които в този момент оферират да бъдат въведени в учебните заведения, нямат никакви медицински учредения. И най-хубавото доказателство е протичащото се по време на митингите. Виждате, че хората по площадите не се разболяват. Нищо не се случи и с отварянето на детските градини. Крайно време е да се спре с насаждането на този боязън и ние да се върнем към естествения темп на живот, като се съблюдават най-елементарните предохранителни ограничения.

Най-важното – да се спре с това безсмислено правене на проби. Всеки ден се дават по 600 000-700 000 лева за PCR проби, с които се потвърждават към 200-300 души. Тоест, цената на това да се открие един инфектиран с ковид субект е към 3 000 лв.. Ние даваме 3 000 лв., с цел да открием, че някой, на който в голямата част от случаите му няма нищо, е позитивен за COVID-19. Какъв е смисълът на цялата тази работа? Ако хората са заболели, те би трябвало да влязат в болница. Ако не са доста заболели – да си останат у дома. Но всички останали би трябвало да живеят, да работят и да учат обикновено и да спрем да се изследваме. Много по-добре е парите, които се дават за проби, да отидат за заплати. Една здравна сестра получава 600-700 лева заплата, в това време, с цел да установим един позитивен за ковид човек, ние даваме към 3 000 лв. всеки божи ден. И като намерим някой позитивен, го затваряме, затваряме компанията, фабриката и това води до спомагателни вреди. Просто няма никакъв смисъл, това е безумство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР