За текущите ремонти и поддържането на републиканската пътна мрежа има

...
За текущите ремонти и поддържането на републиканската пътна мрежа има
Коментари Харесай

Бивш министър: Последното правителство на Борисов е извършило престъпление с пътната мрежа

За настоящите поправки и поддържането на републиканската пътна мрежа има подписани контракти с компании. Тези контракти са на база на извършени поръчки през 2015-2020 година. Реално видяно, това са 34 контракта в цялата страна и компаниите са длъжни да реализират превантивното поддържане, настоящо зимното поддържане и ремонтно обслужване при спешни обстановки.

Това сподели в " Лице в лице " по бТВ някогашният вицепремиер и министър на районното развиване Костадин Паскалев.

Тези контракти са подписани с планирана стойност за 711 милиона лв., като желая да направя следното конкретизиране, че има дълготрайност, която е по-дълга от една година, нормално сред три и пет години. В случая, мисля, че са 3-годишни. Това, което се случва обаче в действителност сега е, че предоставените действия по тези контракти са за 3 милиарда и 300 милиона лв..

Тоест, ние имаме подписани контракти за 711 милиона, а са предоставени действия за 3 милиарда и 300 милиона лв..

Веднага върша следното конкретизиране. Първо това е нарушаване на Закона за публичните поръчки, тъй като по всеки един от договорите би могло цената да се усили, само че по Закона за публичните поръчки, би могло да се усили с 50% тази стойност. Тоест, общата стойност на всички възлагания за целия интервал на договорите би могла да стигне до към 1 милиард лв. при законно извършени и подписани контракти.

Оттук нататък се стига до това, че на практика държавното управление на Борисов, последното държавно управление на Борисов, посредством Агенция " Пътна инфраструктура " е упълномощило действия за 3 милиарда и 300 милиона лв..

Това е нарушаване на финансовата дисциплинираност, занемареност или закононарушение. Какво е от трите, би следвало да разясняват оторизирани органи, които са Сметната палата, Агенцията на държавен финансов надзор и прокуратурата.

Никой различен не би могъл да каже тъкмо защо става дума, само че съгласно мен това е закононарушение от позиция на финансовата дисциплинираност на страната и това би могло да се срути една страна, в случай че се подхожда такава с всеки бранш. Може би Борисов е считал, че ще векува като министър председател в страната и тези пътно-строителни компании, те са считали, че единствено те постоянно ще строят пътища. За мен Борисов е възлагал поръчки отвън Закон за публичните поръчки и тези строителни компании са обвързани с него.

Тук прокуратурата би трябвало да се намеси, защото има незаконен сговор срещу страната, добави Паскалев.

Настоящото държавно управление няма темперамент и водачество и доста мъчно може да съществува дълго време. Категорично оценката ми за този кабинет не е добра. Това сподели още пред бТВ някогашният вицепремиер и районен министър Костадин Паскалев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР