За тежки алергични реакции при хора и кучета след разходка

...
За тежки алергични реакции при хора и кучета след разходка
Коментари Харесай

Опасно! Тежки алергии сред хора и животни заради вредител по боровете

За тежки алергични реакции при хора и кучета след разходка в горите край Стара Загора и на Аязмото алармират стопани. Причината за казуса е нашествието на гъсеницата борова процесионка, която всеобщо поразява иглолистните дървета в региона. Заради контакт със мощно токсичния пакостник има и деца с кожни проблеми, оплакаха се и родители.

Гъсениците, които вършат бели пашкули по боровете и се хранят с игличките им, нормално падат по земята месец март, малко преди да се трансфорат в пеперуди. Заради прекомерно топлата зима обаче, процесионките са плъпнали по земята още през декември, обясниха експерти. Името процесионка идва поради процесията, в която гъсениците се движат по земята – безусловно закачени една за друга, върволицата им надвишава метър-два.

„ През последния месец зачестиха случаите на потърпевши животни “, показа доктор Катерина Косева и посочи, че и по-възрастните й сътрудници даже не помнят обратно в годините толкоз случаи на тежки алергични реакции от допир с борова процесионка. При опит на стопани да оказват помощ на животните си, се случва да пострадат и самите те, показа още ветеринарният доктор. Тя посъветва при най-малкият симптом, че куче или човек са имали контакт с гъсеница, да бъде потърсена незабавна здравна помощ.
„ Благодарение на навременната и съответна помощ, моето куче беше избавено “, описа стопанинът на хъскито Барс Иван Гонев. Срещата на любимеца му с токсичните инсекти е била в региона на чешмата на военачалник Делчев и провокирала алергичен потрес.
Кметът на Стара Загора разгласи, че ще бъдат подхванати ограничения, с цел да бъдат третирани засегнатите от борова процесионка дървета. Ето какво сподели той за слушателите на РСЗ:

Според еколога Ива Ангелкова, в този момент и общински консултант в Стара Загора, за ликвидирането на казуса институциите би трябвало да работят в синхрон. Преди две години пред Радио Стара Загора тя сигнализира за порацени 2000 дка борови гори в казанлъшко, за което беше подала и сигнал до Югоизточно горско стопанство в Сливен.

При третирането на изумени площи в обсега на пръскането нормално не попадат частните парцели, което води наново развиване на вредителя. Нужна е огромна работа, а не „ на парче “, с цел да се оправим в с казуса, безапелационна е тя.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР