За тежка спасителна операция на Витоша, провела се през изминалото

...
За тежка спасителна операция на Витоша, провела се през изминалото
Коментари Харесай

32-ма планински спасители търсиха загубил се турист на Витоша

За тежка избавителна интервенция на Витоша , провела се през миналото денонощие, описват от Планинската избавителна работа (ПСС) при БЧК.

Цели 14 часа и 45 минути спасителите са търсили изгубил се екскурзиант, а в интервенцията са взели участие 32-ма планински спасители. Отделно са се присъединили и петима планински водачи от Асоциация " Планини и хора " (АПХ). Използвани бяха три моторни шейни , две снегоходни машини и всички пет налични автомобила на ПСС в гр. София.

Вчера рано сутринта в Централния денонощен пост (ЦДП) на Планинската избавителна работа (ПСС) при БЧК от тел. 112 е получен сигнал за екскурзиант в неопределеност на Витоша . Последният контакт с него е бил предната вечер към 22.00 ч. , когато екскурзиантът се е намирал някъде сред вр. Купена и вр. Скопарника.

Поради неприятните метеорологични условия ( температура -15°C, мощен вятър и понижена видимост ), той споделя на собствен другар по телефон, че ще се върне към изходната точка на неговия преход с. Железница , откъдето е тръгнал към 15 ч. на 20 декември. На сутринта едвам излиза наяве, че към момента не се е прибрал, а към този момент няма връзка и с телефона му.

Около 8.00 ч. от база " Алеко " излизат двама дежурни планински спасители с моторни шейни, които да огледат маршрутите източно от Черни връх. Метеорологичните условия са извънредно неприятни - температурата е към -15°C, със мощен северозападен вятър и видимост към 10-20 м. В 10.30 ч. от София потеглят още 10 планински спасители към с. Чуйпетлово със задача да претърсят южните скатове под върховете Черни връх, Скопарника и Ярловски платен.

Поискано е от Групово дело ПБЗН - Министерство на вътрешните работи към мобилните оператори за локализиране на мобилния телефон на търсения . Получената информация от тях информация дава ясна посока къде да се търси изгубения.

Около 14.00 ч. търсения съумява да организира къс диалог по телефона със фамилията си и периметърът на търсене беше доста стеснен. Всичко това е дало опция в 18.00 ч. той да бъде открит жив на хипотетичното място - южно от вр. Скопарника , в циркуса на изворите на р. Струма. Състоянието му е съществено - хипотермия, съществени измръзвания по крайниците и откритите елементи на тялото и извънредно безсилие. Оказана му е незабавна долекарска помощ и след сложен превоз до билото, е претрупан в отоплената кабина на снегоходната машина. В 21.00 ч. потърпевшият е предаден на кола за спешна помощ на Спешна здравна помощ , а в 22.25 ч. е признат по неотложност в реанимацията на УМБАЛСМ " Пирогов " в устойчиво положение. Акцията е завършила в 23.45 ч. след прибирането на всички участващи и извършен анализ на извършената интервенция.

ПСС при БЧК благодари на всички 32-ма планински спасители, както и на планинските водачи от АПХ, на Групово дело ПБЗН-МВР, на ВИВАКОМ, на РВД и на " Витоша ски " за сърцатата работа и скъпата помощ, с помощта на която беше допустимо спасяването на човешки живот.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР